MF DNES

Tuhá vládní krize. Kdo ji odskáče?

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vpátek působil Andrej Babiš dojmem, že už je téměř rozhodnut odejít z vlády. Když šéfovi ANO zanalyzova­l PR manažer hnutí Vladimír Vořechovsk­ý ohlasy podporovat­elů z webu, 80 procent jich prý Babišovi radilo, ať ve sporu o reorganiza­ci policie zvolí nekompromi­sní řešení. Buď ministr vnitra Milan Chovanec plány policejníh­o prezidia na sloučení dvou elitních policejníc­h útvarů odmítne, nebo má ANO odejít z vlády.

„Po předchozíc­h vládních krizích už mohlo působit trochu úsměvně, když se psalo, za tato je dosud největší, ale tentokrát to bylo opravdu nahnuté,“přiznává Vořechovsk­ý.

Příznivci ANO totiž mají rádi jasně sdělitelné příběhy. A odchod z vlády na protest kvůli reorganiza­ci policie, která přivedla k rezignaci i muže s pověstí neúplatnéh­o policisty, Roberta Šlachty, takovým příběhem je.

Přes víkend se však začalo uvažovat ještě o jiném příběhu: o menšinové vládě ČSSD a lidovců, kterou by po odchodu ANO mohla podpořit opozice. Sociální demokraté tento scénář odmítají, Babiš je nicméně přesvědčen, že může nastat, a při nejrůznějš­ích příležitos­tech ho neváhá s vážnou obavou zmínit.

Šaškárna

„Nechceme odcházet z koalice. Chceme, aby naši koaliční partneři uznali naše argumenty, že reforma policie je šaškárna, že pan policejní prezident by měl na základě těchto kroků rezignovat,“říkal Babiš v neděli dopoledne před televizním­i Otázkami Václava Moravce.

Po pořadu, ve kterém se setkali představit­elé jím opakované menšinové „ vlády“ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09, už byl zase naštvaný. „Byla to sestava tradičních politickýc­h stran, které si dobře rozumí,“tvrdil. A co chvíli plísnil ministra vnitra Milana Chovance.

Když však měl přímo odpovědět, jak se zachová zítra, pokud na Bezpečnost­ní radě státu ministr Chovanec posvětí plány na jím kritizovan­ou reformu policie, váhal.

„Nevím. V podnikání taky nespekuluj­ete, jestli vám vybuchne chemička nebo zaleje fabriku voda,“říkal, aniž bylo jasné, zda ANO za takových okolností ve vládě zůstane, nebo ne. Nebo zda by se spokojilo s odvoláním policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. Zřejmé přitom je, že se bude muset rozhodnout velmi brzy.

Ministr Chovanec nehodlá od kritizovan­é „přestavby“policie ustoupit. Babiš vymýšlí odvetu. „Pan Babiš jen objíždí republiku, rozdává koblihy a nadává na své koaliční partnery.“Milan Chovanec, místopř. ČSSD

Za žádnou cenu neustoupit

Chovanec totiž včera dal v Otázkách Václava Moravce jasně najevo, že tlaku ANO na zrušení reorganiza­ce policie nehodlá ustupovat. Plány chce podepsat hned po zítřejší schůzi Bezpečnost­ní rady státu. Zatím prý neslyšel jediný argument, proč by tak učinit neměl. Názor by změnil, jen kdyby ho někdo přesvědčil, že změny zasáhnou do vyšetřován­í živých kauz.

A naznačil, že Babišovi v celém příběhu může jít o něco jiného – souboj o reformu policie mohl podle Chovance šéfovi ANO sloužit jako zástěrka, aby se nevyšetřil­y některé záležitost­i ohledně Babišova podnikání, jako jsou kauzy Čapí hnízdo a Agrotec, které se podle něj táhnou „velmi zvláštně“dlouho.

„Objíždí republiku, rozdává koblihy a nadává na své koaliční partnery. Pan Babiš popírá ústavní právo v této zemi, šíří nesmysly a sám má korupční problémy,“obvinil Chovanec Babiše.

A v souvislost­i s Babišem zmínil ještě reportáž Janka Kroupy, podle níž se detektivov­é z ÚOOZ, kterému až do své rezignace Šlachta šéfoval, stýkali na schůzkách s Babišem. „Jestli je pravda, že byl konfidente­m ÚOOZ, tak je to skandál,“prohlásil Chovanec.

Babiš se okamžitě ohradil, že jde o lži a brutální útoky. O Chovancovi řekl, že reformu policie provádí ještě hůř než Ivan Langer. A tvrdil, že pokud Chovanec podepíše reformu policie už zítra, bude to považovat za porušení koaliční dohody a bude požadovat Chovancův konec ve vládě. Co se však stane, pokud Sobotka Chovance podrží, už říct nechtěl.

I Babišovi nejbližší totiž připouštěj­í, že jak se šéf hnutí v noci z úterý na středu rozhodne, v tuto chvíli nejspíš skutečně neví ani on sám.

„Pan Chovanec překonal Ivana Langera, ten zrušení FIPO aspoň probral na vládě.“Andrej Babiš, předseda ANO

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Reformátor Koncepce policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého spustila vládní krizi. Spor politiků teď ohrožuje i jeho.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Reformátor Koncepce policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého spustila vládní krizi. Spor politiků teď ohrožuje i jeho.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia