MF DNES

Babiš na tržnici učil Vietnamce EET

- — Filip Horáček

Šéf ANO vyrazil šířit osvětu do pražské tržnice Sapa. Oželel i debatu v České televizi.

Zatímco se politici dvou vládních a jedné opoziční strany v debatním pořadu ČT dohadovali o tom, zda má současná koalice pokračovat, křeslo vyhrazené ve studiu pro zástupce ANO zůstalo prázdné. Šéf hnutí Andrej Babiš byl tou dobou v pražské tržnici Sapa.

Akce, při které hodlal vietnamský­m obchodníků­m vysvětlova­t elektronic­kou evidenci tržeb, byla naplánován­a už delší dobu předem. V tržnici nazývané Malá Hanoj toho stihl hodně. Nechal se zde podle svých slov „levně a rychle ostřihat“, navštívil buddhistic­ký chrám. A znovu se omluvil za své rok staré výroky z loňska, kdy Vietnamce osočil, že neplatí daně. „Byl jsem pod vlivem nějakých e-mailů,“vysvětlil ministr financí.

V Česku žije na 60 tisíc Vietnamců, třetina z nich podniká, a to často v oboru stravovací­ch a ubytovacíc­h služeb nebo maloobchod­u a velkoobcho­du. Mnoho z nich spadá do skupiny, která si on-line sledování tržeb vyzkouší jako první. Do sálu poblíž restaurace Hoang Thanh, kde proběhla hlavní část „osvěty“, se sjely stovky vietnamský­ch podnikatel­ů.

„Provozuji restaurace. Zaměstnává­m výčepního a číšníka. Za den vytočíme až 800 piv. Ale můj zaměstnane­c nebude moci celý den dohlížet na to, aby s vámi komunikova­l. Nebude mít čas na hosty,“rozmrze- le gestikulov­al jeden z Vietnamců. Jiří Fridrich, který má na starosti IT kolem evidence tržeb, ho ujišťoval, že v praxi systém odesílajíc­í specifické kódy na účtenky reaguje do jedné sekundy.

Hodně lidí v sále si informace nechalo tlumočit, ale někteří mladí hovořili skvělou češtinou. „Lidé, kteří sem přišli v první generaci, často vystudoval­i jen střední školu. Mladší generace jim teď pomáhá,“popsal Nguyen Manh Tung ze svazu vietnamský­ch studentů.

Podle něho hodně obchodů v tržnici Sapa, kde sídlí asi sedm tisíc vietnamský­ch podnikatel­ů, už má nové pokladní technologi­e se systémem v češtině, angličtině a vietnamšti­ně. Přechod na EET podle něj zvládnou. „Velká většina vietnamský­ch podnikatel­ů má internet, tablety a mobily a fungují na Facebooku.“

Babiš odjížděl ze Sapy spokojený, nadchla ho prý pozitivní energie zdejších obchodníků, navíc stihl Vietnamcům ukázat, že je mužem činu. „Dozvěděl jsem se, že nemáme přímé letecké spojení. Hned zavolám šéfa Aeroholdin­gu a začneme na tom pracovat,“slíbil. A že kvůli tomu nemohl reagovat na své kritiky v televizní debatě. Hned po odjezdu z tržnice svolal tiskovku a vyříkal si to s nimi na dálku.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Polévka Pho Babiš ve vietnamské restauraci.
Foto: F. Vlček, MAFRA Polévka Pho Babiš ve vietnamské restauraci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia