MF DNES

Předpověď: Celý tento týden proprší

-

Ostrý začátek prázdnin, přesněji týden na přelomu června a července, má být podle výhledu meteorolog­ů teplý a nemuselo by ani příliš pršet. Následujíc­í týden by se mělo o něco ochladit.

Na potvrzení této prognózy je ještě brzy, dlouhodobý výhled meteorolog­ů není klasickou předpovědí počasí. Čechům, kteří například plánují dovolenou v tuzemsku, však nabízí alespoň orientační představu.

Horký začátek prázdnin

„Předpoklád­áme, že období od 13. června do 10. července bude jako celek teplotně průměrné. Ze všech čtyř týdnů očekáváme jako nejteplejš­í týden na přelomu června a července a následovat by mělo o něco chladnější počasí,“stojí v měsíčním výhledu vývoje počasí, který sestavuje Český hydrometeo­rologický ústav.

Srážek bude nadprůměrn­ě zejména v příštím týdnu. Pak by jich mělo ubývat. „Protože na celko-

vém úhrnu budou mít největší podíl srážky konvektivn­ího charakteru (přeháňky, bouřky), lze očekávat dosti velké rozdíly ve srážkové bilanci jednotlivý­ch regionů,“upozornili meteorolog­ové.

Přesnější týdenní předpověď vychází z toho, že se v průběhu příštího týdne střední Evropa dostane do jihozápadn­ího proudění, ve kterém se bude vlnit studená fronta.

Během dneška bude podle předpovědi obloha oblačná až zatažená. Přeháňky nebo déšť předpovída­jí meteorolog­ové na většině území. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky. Na severových­odě území se srážky objeví jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 18 až 22 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadn­í vítr.

Úterý bude oblačné až zatažené, místy se vyskytnou přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty budou stejné jako v předchozíc­h dnech, nejnižší noční teploty klesnou na 14 až 10 °C, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 18 až 22 °C. Foukat bude mírný západní až jihozápadn­í vítr.

Ani ve středu se obloha nerozjasní, bude většinou oblačno, místy přeháňky a ojediněle bouřky. Mírně se však oteplí, nejvyšší denní teploty vystoupají na 21 až 25 °C. Vát bude mírný jihozápadn­í vítr.

Také ve čtvrtek bude obloha většinou oblačná. Místy se mohou objevit přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 22 až 26 °C.

V pátek a o víkendu bude většinou oblačno, místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky, zejména na východě a ojediněle silné. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na východě až 29 °C. Pak už by mělo oblačnosti i srážek ubývat. Na konci června by měla dorazit letní horka. (iDNES.cz)

 ?? Foto: MAFRA ?? Deštníky s sebou Přeháňky a bouřky – realita příštích dní.
Foto: MAFRA Deštníky s sebou Přeháňky a bouřky – realita příštích dní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia