MF DNES

Slyšel jsem 20, 40, 60 výstřelů

Ve Spojených státech útočil člen Islámského státu Omar Mateen, který v gay klubu postřílel nejméně padesát lidí. Je to nejhorší masakr svého druhu v historii země.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Nejdříve to vypadalo, že devětadvac­etiletý Omar Mateen, který v gay klubu na Floridě zběsile postřílel 50 lidí a další desítky zranil, tak učinil nejspíše z nenávisti k homosexuál­ům. Pro televizi NBC to totiž řekl jeho otec. Včera ve večerních hodinách se však ke střelbě přihlásila organizace Islámský stát. Podle agentury Reuters to uvedla agentura Amak, napojená na IS.

Zběsile pálil do lidí

„Slyšel jsem výstřely, jeden za druhým. Bylo to šokující. Prásk, prásk, prásk, pořád dokola,“řekl televizi CNN návštěvník gay klubu Pulse v Orlandu Christophe­r Hansen, kterému se podařilo před šíleným střelcem uniknout na ulici.

V té chvíli zřejmě ani on netušil, že se kolem rozjel nevídaný masakr, nejhorší svého druhu v historii USA. Krátce předtím byla zábava v plném proudu. Pak přišel šok, který podle všeho zavinil jediný osamělý vrah. Divoká střelba. Navíc už podruhé za dva dny.

Horké dvousettis­ícové Orlando, které přitahuje turisty jako magnet, bylo náhle drsně vykolejeno ze svého zaběhaného rytmu. Nejprve vyšinutý muž zastřelil mladou zpěvačku Christinu Grimmieovo­u hned po koncertě přímo před zraky stovek jejích obdivovate­lů, o den později – včera – přišel nevídaný masakr v Pulse.

Z prvních vyprávění očitých svědků je zřejmé, že v útrobách klubu vypuklo pravé peklo. Vraždící střelec vnikl do jeho prostor asi ve dvě hodiny ráno místního času poté, co zneškodnil stráž u vchodu. Prostory byly plné návštěvník­ů, odhadem hodně přes stovku. Ty pak ozbrojenec držel několik hodin jako rukojmí.

Poté začal střílet. John Alamo byl zrovna v zadní části klubu, když útočník vstoupil do místnosti. „Slyšel jsem 20, 40, 60 výstřelů,“uvedl Alamo. „Do klubu přišel prostě nějaký chlap a začal střílet po každém. Měl automatick­ou pušku a nikdo neměl šanci,“řekla agentuře AP Jackie Smithová.

Muž vypálil až stovku nábojů po těch, které měl na dohled. Zbylí se snažili zachránit na toaletách.

Další svědci popisovali, že palba se zprvu mísila s hlasitou taneční hudbou a lidé si nebyli jisti, zda nejde o součást show. Až když se ozvaly první výkřiky „Utíkejte!“, došla děsivá skutečnost všem.

Policisté se rozhodli zakročit proti muži, který byl podle nich na akci dobře připraven, zhruba po třech hodinách. Nejprve provedli kontrolova­ný výbuch, který měl odvést útočníkovu pozornost, a pak jej zlikvidova­li. Osvobozeno bylo při jejich akci nejméně 30 lidí. „Všude je krev,“popsal situaci na místě starosta Orlanda Buddy Dyer.

Třiapadesá­t návštěvník­ů klubu skončilo s různě vážnými zraněními v nemocnici. Chirurg Michael Cheatham včera prohlásil, že nemocnice vítá kohokoli, kdo se rozhodne darovat krev. Místní obyvatelé na tuto výzvu ihned reagovali a před nemocnicem­i se tvořily dlouhé fronty. Většina zraněných je v kritickém stavu. Cheatham proto vyjádřil obavy, že by se počet obětí mohl ještě zvýšit.

Útok na nás všechny

Je možné, že další podobný masakr se chystal v Kalifornii na západním pobřeží USA. Americká policie v sobotu večer zadržela těžce ozbrojenéh­o muže, který směřoval na pochod homosexuál­ů v Los Angeles. Listu The Los Angeles Times to potvrdil starosta města Eric Garcetti. Incident však podle něj nesouvisí s děním na Floridě. Policisté v Santa Monice dostali tip od jednoho z občanů. Když prohledali automobil podezřeléh­o muže, nalezli v něm zbraně a nejspíš i výbušniny. Vyšetřován­ím případu se už také zabývá FBI.

 ?? Po masakru Scéna před nočním klubem, když už bylo po všem a policisté vraha zastřelili. Foto: Profimedia.cz ??
Po masakru Scéna před nočním klubem, když už bylo po všem a policisté vraha zastřelili. Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: Reuters ?? Smutek Přátelé a příbuzní zabitých truchlí před policejní stanicí.
Foto: Reuters Smutek Přátelé a příbuzní zabitých truchlí před policejní stanicí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia