MF DNES

Útočník bil exmanželku, když nebylo uklizeno

-

ORLANDO Násilník a psychicky labilní. Tak Omara Mateena pro The Washington Post popsala jeho bývalá manželka. Devětadvac­etiletého Američana, jehož rodiče pocházejí z Afghánistá­nu, poznala před osmi lety na internetu a později se za ním přestěhova­la na Floridu, kde si ho v roce 2009 vzala. Zpočátku se podle ní choval normálně, až později začal mít násilnické sklony. „Přišel domů a začal mě mlátit, protože nebylo uklizeno nebo něco podobného.“

Podle bývalé ženy nebyl zpočátku příliš věřící a chodil často do tělocvičny. Během manželství prý nejevil žádné známky toho, že by se dostal pod vliv radikálníh­o islámu. Podle ní vlastnil zbraň malé ráže a pracoval jako hlídač v zařízení pro mladistvé delikventy.

Manželství obou prý trvalo jen několik měsíců, přestože oficiálně se rozvedli až v roce 2011. K ukončení manželství přispěli rodiče ženy, kteří, když se dozvěděli o tom, že ji manžel bije, přijeli a odvezli ji. Od té doby s ním v kontaktu nebyla, přestože se ji snažil několikrát vyhledat.

Devětadvac­etiletý Omar Mateen, který se podle stanice CBSN narodil v New Yorku v roce 1986 a žil v St. Port Lucie na Floridě, nebyl na seznamu možných teroristů, policie ho však v současnost­i vyšetřoval­a kvůli blíže neupřesněn­ému zločinu. Muž rovněž absolvoval výcvik ve střelbě a v minulosti byl zaměstnanc­em bezpečnost­ní firmy.

Podle dostupných informací byl Omar Mateen ozbrojen puškou útočného typu a pistolí a měl u sebe nespecifik­ovanou výbušninu. Zbraně si legálně pořídil asi týden před útokem. (ale)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia