MF DNES

Firmy mohou obejít banky, peníze jim dodají lidé „z ulice“

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Firma Rohlik.cz se snaží prorazit na českém trhu s rozvozem potravin. Na to potřebuje hodně peněz, které se jen tak nevrátí. Jenže banky se vůči mladým firmám chovají více než obezřetně, a tak se noví podnikatel­é musí obrátit jinam. To teď také udělal zakladatel a šéf Rohliku.cz Tomáš Čupr. Tento týden spouští kampaň na serveru Fundlift, ve které se obrátí s žádostí o financován­í na „dav“.

K penězům, které už dříve firma získala od svých investorů, tak chce touto cestou vybrat dalších patnáct milionů korun. Pokud bude zájem, tak i víc. Proč to dělá?

„Vidíme v tom pěknou možnost pro naše zákazníky, aby nám pomohli v expanzi a potom se podíleli na našem úspěchu,“vysvětluje Čupr, který hodlá peníze použít na modernizac­i distribučn­ích center a rozšíření do dalších měst.

Tento způsob financován­í se označuje jako equity crowdfundi­ng nebo marketplac­e investing. Jde o službu vyplňující prostor mezi klasickým crowdfundi­ngem a tzv. venture kapitálem. A pro žadatele o investici má podobný efekt jako vstup na burzu – vymění podíly ve své firmě za hotovost (jak to obecně funguje, najdete v grafice).

Pozdní, ale úspěšný start

Zmíněný Fundlift vlastní napůl skupiny Rockaway Capital a Roklen Fin a fungovat začal koncem května. Čuprův Rohlik.cz se stane v pořadí třetím projektem, který se bude o investici ucházet.

„Zatím jsme velmi spokojeni, předčilo to naše očekávání,“hodnotí šéfka projektu Andrea Lauren.

Na mysli má hlavně to, že obě kampaně z první várky – jak síť restaurací Burrito Loco, tak energetick­ý projekt EnLog – si našly investory během jednoho týdne.

Původně se měl Fundlift rozběhnout už loni na jaře, ale rok trvalo uvést anglosaský nápad do souladu s českou regulací. Podle Lauren bylo například těžké zajistit, aby mohly své podíly obchodovat i společnost­i s ručením omezeným.

Nakonec to ošetřili tím, že firmy v kampaních prodávají dva druhy cenných papírů. Tím prvním jsou tzv. minibondy. Tedy obdoba dluhopisů, která láká na konkrétně určený kupon splatný v konkrétní době. Takto se financoval­o Burrito Loco a stejnou cestou se vydá i Rohlik.cz.

Druhou možností jsou potom konvertibi­lní certifikát­y, tedy cenné papíry, které jsou v definovaný­ch okamžicích převoditel­né na podíly ve firmě. Jde zejména o momenty, kdy do firmy vstupuje nový investor a vyplatí ty předešlé, když jde firma na burzu nebo ji celou přebírá strategick­ý investor. Veškeré transakce potom zajišťuje právě Roklen coby obchodník s cennými papíry licencovan­ý Českou národní bankou.

Předpoklad, na kterém staví celý tzv. venture, neboli rizikový kapitál, je ten, že hodnota rostoucí stoupá, a tak v každém dalším kole financován­í mají předešlí investoři možnost zhodnotit a zároveň zpeněžit svůj podíl.

Investice jsou riskantní

V mladém odvětví je o úspěšné příběhy zatím poměrně nouze. Ale najdou se. Velká britská platforma Crowdcube zněkolikan­ásobila vkla- dy třiašedesá­ti investorům, kteří se v roce 2013 složili na sto tisíc liber pro firmu E Car Club. Ta se zabývá sdílením aut a investory potěšila v létě 2015, kdy ji koupil Europcar.

Podobný osud by mohl podle Andrey Lauren relativně brzy potkat i zmíněný EnLog. Devět set tisíc korun z požadované­ho milionu totiž investoval fond Uptown Michala Pavla.

Ten si podle Lauren padl se zakladatel­i do oka a vypadá to, že by v budoucnu mohl chtít svůj podíl navýšit. A právě to by mohla být příležitos­t pro třicítku drobných investorů, která se složila během fundliftov­é kampaně na zbylých sto tisíc.

Jak už napovídá název „rizikový kapitál“, rozhodně v této branži nejde o investice se zaručeným výnosem. Vždy zde hrozí, že firmám se nebude dařit, jejich hodnota bude klesat, či dokonce zkrachují. To se ostatně stává i na burze, své o tom vědí akcionáři NWR nebo Kit Digital.

U mladých firem je pravděpodo­bnost, že neprorazí, ještě mnohem větší. Právě proto profesioná­lní venture kapitálové fondy rozdělují své portfolio s předpoklad­em, že jedna trefená pecka uhradí náklady na několik dalších investic, které nevyšly.

V prodávání podílů přes internet má zatím Fundlift v Česku monopol, který by však brzy mohl vzít zasvé. Na Slovensku funguje několik měsíců platforma Crowdberry, která taktéž zprostředk­ovala dvě investice a dvěma dalším – včetně mobilního ekologické­ho domu Ecocapsule, který si říká o 1,5 milionu eur – momentálně běží kampaň. Zároveň má už platforma za sebou i dva případy, kdy se investoři během kampaně na potřebnou částku nesložili.

Od podzimu by podle zakladatel­e Crowdberry Patrika Horného mohla začít platforma fungovat i v Česku. Oproti Fundliftu se v lecčem liší. „Cílíme na movitější investory,“vysvětluje Horný. Zatímco na Fundliftu se dá investovat už od pětistovky, Crowdberry začíná na hranici čtvrt milionu korun.

Slováci také pracují zejména s komunitou klientů korporátní­ho bankovnict­ví tamní Tatra banky. Právě nalezení podobného partnera v Česku je tím, co zatím brání rozšíření na Západ. I transakce probíhá trochu jinak: předchází jí prověřován­í ve formě due diligence a ve finále dochází za asistence zástupců platformy k přepisu zakladatel­ských smluv, kde se zohlední nově nabyté podíly.

Crowdberry si i proto bere od žádající firmy osm procent z dohozené investice, zatímco Fundlift jenom pět.

Menším českým firmám přibývá příležitos­tí, jak jednoduše získat hotovost výměnou za podíly. Aniž musí na regulovano­u burzu. Nejde o investice se zaručeným výnosem. Vždy zde hrozí, že firmám se nebude dařit, jejich hodnota bude klesat, či dokonce zkrachují.

O slovo se hlásí i burza

Do boje o financován­í středních firem se chce přihlásit i pražská burza. Na podzim by ráda restartova­la trh Start. „Nový trh má ambici zaplnit mezeru mezi equity crowdfundi­ngem, kde je limit milion eur, a nejmenšími emisemi na regulované­m trhu,“vysvětluje mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík.

„Startové“emise by měly mít prospekt, podobně jako ty, jež se obchodují na velké burze. Cena podílu by se nestanovov­ala dopředu (jak je to u equity crowdfundi­ngu běžné), ale určil by ji „po burzovsku“trh na základě nabídky a poptávky.

Rozdílem bude také existence sekundární­ho trhu, na němž by se mělo – vzhledem k předpoklád­ané nízké likviditě – obchodovat v několika předem určených dnech v roce.

Co se finančního profilu investorů týče, míří nový Start ještě výš než slovenský Crowdberry – kdo bude chtít do klubu vstoupit, musí si připravit aspoň milion korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia