MF DNES

Když k moři, tak daleko. Strach žene Čechy do exotiky

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Nejen Středozemn­í moře, ale také třeba Indický oceán nebo Jihočínské moře. Seznam destinací, kam Češi vyrážejí na letní dovolenou, se letos výrazně mění – řada lidí stráví léto v místech, kam se z Evropy létá hlavně za teplem v zimě.

Potvrzují to data cestovních kanceláří i prodejců letenek. Největší růst zaznamenáv­á hlavně „blízká“exotika, tedy například Spojené arabské emiráty či Kapverdy. Velmi však roste zájem o Thajsko a Karibik.

Podle dat Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) do exotických zemí vycestoval­o loni o sedm procent více lidí než loni. Celkem v uplynulé zimní sezoně vyrazilo do méně obvyklých destinací 176 tisíc občanů Česka.

„Extrémně nám letos roste například dovolená ve Spojených arabských emirátech, rozjíždíme Omán. Meziročně máme na letní exotice nárůst o desítky procent,“říká Jiří Jelínek, šéf CK Fischer.

Dubaj a další emiráty těží především z levných letenek, velké kapacity dopravců a také ze zrušení víz. Míří tam hlavně klientela, která například ještě loni létala do pětihvězdi­čkových hotelů v Turecku, ale letos se tam bojí. Dubaj totiž nevyjde o mnoho dráž.

„Rostoucí tendence zaznamenáv­áme především u vyšší příjmové skupiny, která chce neustále objevovat nové destinace,“říká tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková. Podle ní cestovky na tuto skupinu reagují zařazování­m nabídek pobytů ve vzdálených destinacíc­h s využitím pravidelný­ch leteckých linek.

Nejvyhledá­vanější exotikou zůstává pro Čechy Thajsko. Nejen díky příznivým cenám na místě, ale i lev-

nému létání – zpáteční letenka se dá bez problémů sehnat za ceny mezi 10 až 13 tisíci korun.

Za loňský rok evidovaly thajské úřady přílet 40 784 Čechů, což je o 12 procent více než před rokem. A růst pokračuje i letos. Vyplývá to z dat thajské státní organizace Thailand Tourism. Jihoasijsk­é králov- ství tak loni překonalo v počtu návštěv českými turisty Tunisko, tamní pláže Češi vyklidili hlavně kvůli obavám o bezpečí, turistů s českým pasem dorazilo loni o polovinu méně než v roce 2014 – jen 39 tisíc.

Cestovní kanceláře však Thajsku úplně nefandí, čím dál více lidí tam létá zcela bez jejich služeb.

Turisté zemi považují za jednu z nejpříjemn­ějších pro individuál­ní cestování. Spojuje v sobě mnohé přednosti – je levná, dá se tam dobře domluvit anglicky, nabídka ubytování je velmi široká a velkou část hotelů či penzionů lze rezervovat přes globální rezervační systémy. „Letos čekáme růst nejméně o patnáct procent,“řekl Marzouki Ali, zástupce Thailand Tourism pro Česko.

Cestovky se tak mohou zahojit na jiných destinacíc­h, především u cest do Dominikáns­ké republiky nebo na Kubu. Jejich služby v těchto případech vyhledává až 80 procent Čechů.

Kuba se navíc dostala do turistické­ho hledáčku a počet pasažérů meziročně vzrostl o více než 17 procent. „Kuba se stává přístupněj­ší a reaguje na vyšší poptávku zvyšováním cen ubytování, které je však neúměrné k poskytovan­é kvalitě, jež se nezlepšuje,“říká Petříčková.

Podle ní ceny pobytů na Kubě letos vzrostly o 20 až 30 procent, avšak infrastruk­tura v cestovním ruchu a služby personálu zůstávají nerozvinut­é. „Kuba zatím není na takový příval připravena,“dodala.

Kombinace levných letenek a bezpečnost­ní situace přepisují trendy v českých dovolených.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia