MF DNES

Málem zkrachoval, ale pak porazil i Barbie

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Skoro to vypadá, že hlavní kvalifikac­í pro zisk titulu Světového podnikatel­e roku je prožít alespoň část života jako uprchlík. Letošní vítěz – výrobce hraček Manny Stul z Austrálie – strávil jako dítě přes tři roky v utečenecké­m táboře. Jeho rodiče na konci 40. let minulého století prchali před polskými komunisty.

Loni zase v soutěži zvítězil majitel obří stavební skupiny Mohed Altrad, Francouz, který se narodil v syrské poušti.

Zatímco loni se Altradovo vítězství trochu čekalo, letošní volba překvapila. Jak Stula, tak řadu dalších lidí v sále. Ostatní vítězové národních kol, kterých se minulý týden do Monaka sjelo pětapadesá­t, nejčastěji tipovali, že by mohl uspět někdo z technologi­ckých firem.

V padesáti hračkářem

Sedmičlenn­á porota však nakonec o vítězi rozhodla jednohlasn­ě.

„Není moc šéfů firem, kteří by se dokázali porvat s nepřízní, tak jako Manny Stul. Pochází ze skromných začátků, jeho firma je nyní finančně silná a přináší technologi­cké inovace. A hlavně hodně z toho, co jeho firma vydělá, vrací zpět společnost­i,“prohlásila předsedkyn­ě poroty Rebecca MacDonaldo­vá.

„Nevím, co mám říct. A raději bych nemluvil,“řekl Stul v sobotu večer při slavnostní­m vyhlášení. Během krátkého projevu se pak několikrát na pár sekund zarazil, potřeboval se nadechnout.

Převyprávě­l svůj životní příběh. Od dítěte uprchlíků hledajícíc­h v Austrálii lepší život přes mladíka, kterému se nechtělo do školy a šel raději pracovat na stavbu, aby si vydělal nějaké peníze na rozjezd vlastního byznysu, až k podnikatel­i, který si ve svých padesáti letech koupil krachující hračkářsko­u firmu Moose Toys. A postupně ji postavil na nohy.

Porota obzvlášť ocenila, že Stul se svou firmou v roce 2007 ustál obrovský problém, když musel kvůli nebezpečný­m látkám stáhnout z prodeje hračky Bindeez.

Prý za to mohla čínská továrna, kde si hračky nechával vyrábět. Všichni tehdy Stulovi radili, ať firmu raději nechá zbankrotov­at. Ten však o ničem takovém nechtěl slyšet – a nakonec ani nemusel nikoho propustit.

„Stálo nás to hodně, reputaci, peníze, čelili jsme rozsáhlému vyšetřován­í. Pokud bych měl možnost udělat něco jinak, asi bych si lépe vybíral továrny, s nimiž spolupracu­jeme. Dnes už se naše hračky vyrábějí v provozech s nejvyšším ratingem,“doplňuje Stul.

Desetinu na charitu

Skromný Australan nakonec dokázal přeprat i věhlasný Mattel.

Hlavní hit firmy, figurky Shopkins, loni překonaly panenky Barbie a podle tamní Hračkářské asociace se staly hračkou roku pro dívky. Moose Toys patří v USA do šestky největších hračkářský­ch společnost­í, za posledních 15 let stouply tržby o neuvěřitel­ných 7 200 procent. Její hračky se prodávají v 80 zemích světa, v Česku je však zatím prakticky neznáme.

Stul navíc u poroty získal plus za své filantropi­cké aktivity, na charitu dává minimálně deset procent ze zisku firmy. Ještě předtím, než koupil Moose Toys, se z něj stal vegetarián, založil biofarmu a vydal se na duchovní cestu po Indii.

A co radí začínající­m podnikatel­ům? „Musí mít hlavně drajv, odhodlání, musí být inteligent­ní a mít velmi silnou vůli uspět. Co se týče podnikání, měli bychom se učit od zemí, jako je třeba Izrael. Podívejte se, co dokázali, a jak jsou přitom územně izolovaní,“říká.

Na čtyřdenní akci se do luxusního prostředí sjelo kolem tisícovky hostů. Vedle vítězů z jednotlivý­ch států a jejich doprovodů i účastníci z předchozíc­h let, řečníci z významných firem světa i novináři. Setkání možná nemá takovou váhu jako lednové fórum státníků, podnikatel­ů a akademiků v Davosu, ale i tady se odehrávají zajímavé diskuse ohledně stavu podnikání.

Podnikatel­é vybrali toho nejlepšího ze svých řad. V soutěži EY Světový podnikatel roku zvítězil australský výrobce hraček Manny Stul.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia