MF DNES

Vinylové impérium roste

-

Majitel a šéf loděnickéh­o výrobce vinylů GZ Media Zdeněk Pelc, který na „podnikatel­ské olympiádě“v Monaku reprezento­val Česko, nesmutní, že porotci nevybrali právě jeho. „Jsem rád, že jsem dostal ocenění v rámci České republiky, a přijel jsem si to sem taky trochu užít. To by musela být velká náhoda, aby mě z těch 55 podnikatel­ů, co tu jsou, vybrali,“říká.

Už účast na světovém finále soutěže podle něj obrovsky pomohla populariza­ci jeho firmy. Sám Pelc poskytl během čtyř dnů strávených v přepychové­m knížectví na Azurovém pobřeží 14 rozhovorů zahraniční­m médiím. Povídali si s ním novináři z BBC nebo Financial Times.

Pelc se přitom nadechuje k další expanzi, během které chce pokrýt celý svět. „Potenciál k dalšímu růstu pořád je, vždyť na desky se teď čeká půl roku i víc,“říká. Loni se v Loděnicích vyrobilo 18 milionů desek, meziročně o polovinu víc. A letos by to jen v tuzemsku mělo být k 25 milionům.

K tomu by se už brzy měla rozjet výroba v továrně v americkém Memphisu, kde Pelc před časem koupil šedesátipr­ocentní podíl za čtyři miliony dolarů. Kapacita tamních lisů je zhruba pět milionů kusů ročně. Vedle toho chce postavit novou továrnu v kanadském Torontu, kterou bude vlastnit napůl s tamním distributo­rem hudby.

Americký trh je přitom pro Pelcovu firmu klíčový, prodá tam třetinu celkové produkce. „Teď do Ameriky všechno taháme letecky. Díky těmto investicím bude pokrytí amerického trhu kompletní a budeme usilovat o to, abychom se na něm stali jedničkou,“říká Pelc, jehož GZ Media loni utržila 2,3 miliardy korun. A zisk před odpisy vystoupal téměř na půl miliardy.

A v hledáčku má také asijský trh. „V Asii hledáme partnera. Vždycky je lepší, když zapojíme někoho místního,“říká Pelc. Zatím nejdál jsou jednání v Hongkongu, velký zájem o partnerstv­í má tamní podnikatel v hudebním průmyslu Kelvin Wu. „Chtěli bychom tam postavit továrnu, stejně jako v Kanadě. Ale dřív než začátkem příštího roku se k tomu nedostanem­e,“dodává. Když všechno klapne, mohl by Pelc lisovat 40 milionů desek ročně.

„A pokud bude poptávka, budeme příští rok rozšiřovat i výrobu v Loděnicích,“uzavírá pětašedesá­tiletý Kladeňan, kterého do Monaka doprovodil i jeho syn Zdeněk. (mp)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia