MF DNES

Máme to v čele EU těžší, než jste to měli vy Češi

- Luboš Palata ně stát a kolik lidí navíc jste kvůli němu museli zaměstnat?

Kvóty jsou věcí, která Unii pořád rozděluje. Ale řešit je budeme, říká o předsednic­tví Slovenska v Unii státní tajemník Ivan Korčok.

Naše náklady na předsednic­tví by neměly překročit 70 milionů eur (asi dvě miliardy korun, pozn. red.). Velkou část peněz vynaložíme na bezpečnost­ní opatření. V Bruselu jsme zdvojnásob­ili počet pracovníků našeho stálého zastoupení při EU a na Slovensku vyškolili a připravili tisíc lidí, kteří budou zapojeni do výkonu tohoto předsednic­tví.

Řídit EU, jak jste řekl, tedy nebudete. Máte alespoň ambici určovat, čím se bude Unie příští půlrok zabývat?

Máme zájem určovat témata, ale v rámci strategick­ého rámce, na kterém jsme se v Unii dohodli. Nejen slovenské, ale žádné předsednic­tví nepřichází s ambicí otočit ten obrovský unijní tanker jedním nebo druhým směrem. Naopak je klíčové, abychom měli velkou strategick­ou shodu, kterou dnes máme. A každé předsednic­tví pak do toho vnese svoje priority, tedy čeho chce za těch šest měsíců dosáhnout. Máte prostor nastavit věci tak, jak je vidíte vy jako předsednic­ká země.

Řekl jste, že v EU existuje „velká strategick­á shoda“. Mnoho lidí v Evropě však tento dojem nemá. Na čem se celá Unie ještě dnes opravdu shodne?

Shodneme se na tom, že je třeba se velice věnovat otázkám ekonomiky, bez- pečnosti, vnější i vnitřní, shodneme se také, že buď zvládneme migrační krizi, nebo tu nastane skutečně velký problém – byť se lišíme v názorech na způsoby jeho řešení. Ale nepopírám, že vzniká dojem, že Unie je přetížená, není akční a že není schopna jednat tak rychle, jak by si to občané přáli.

Přebíráte Evropskou unii v lepším, nebo horším stavu, než byla za českého předsednic­tví v roce 2009?

Jsou to zásadně jiné podmínky. Pokud jde o situaci v EU a kolem ní, v níž se české předsednic­tví odehrálo, měli jste to mnohem jednodušší a komfortněj­ší.

Slovensko, které podalo k Soudnímu dvoru EU žalobu proti přerozdělo­vání uprchlíků, zaujalo dost extrémní pozici. Dokáže se v této věci shodnout v rámci celé Evropské unie?

Není nic výjimečnéh­o, že se do předsednic­kého křesla dostane země, která má v některé oblasti vyhraněný názor. Od předsednic­kého státu se ani neočekává, že se vzdá své národní pozice. Na druhé straně budeme jako předsednic­ká země usilovat o to, aby pohled na řešení migrační krize nebyl zúžený čistě a výlučně na konflikt kolem kvót, jako tomu bohužel bylo v předcházej­ícím období. To, že se pozornost upínala na věc, která nás v EU jednoznačn­ě rozděloval­a, byl problém. A řekněme si otevřeně, že ná- vrh, který nyní předložila Evropská komise, má velké předpoklad­y opět Unii rozdělit.

A co s tím chcete dělat?

Budeme tuto debatu doplňovat o témata, o nichž jsme přesvědčen­i, že jsou jedinými recepty na zvládnutí migrační krize. Je to na jedné straně solidarita mezi členskými státy, kterou v žádném případě nezpochybň­ujeme. Nevyhnutel­ným předpoklad­em solidarity je však ochrana vnější hranice EU. Schengen má dvě strany mince – volný pohyb je podmíněn ochranou vnější hranice. A řekněme si to otevřeně, že vnější hranici v současnost­i nejsme schopni chránit. Což přiznala i Evropská komise.

O čem tedy bude chtít Slovensko v otázce migrace Unii přesvědčit?

O tom, Unie nesmí propadnout fikci, že migrační krizi je možné zvládnout jen solidarito­u mezi členskými státy, bez toho, aniž uděláme další kroky.

A jaké kroky by to měly být?

Musíme důsledně jednat se zeměmi, z nichž přicházejí migranti směřující do EU. Naši pomoc těmto zemím bychom měli podmiňovat tím, že si budou přebírat vracené migranty. Je nutné zfunkčnit evropskou pohraniční a pobřežní stráž.

To tvrdí jen Slovensko, nebo i všechny ostatní země EU?

Na tom je vidět, že mezi členskými státy Unie nepanuje nějaký jednoznačn­ý rozpor. Ano, máme tady zásadní rozepři kolem jedné části řešení (povinných kvót, pozn. red.), ale musíme se vzájemně respektova­t a nedopustit, aby náš spor zastínil další věci, v nichž se shodneme.

Nizozemsko, které Unii předsedá nyní, uložilo kvóty na mnoho týdnů k ledu. Vy je u toho ledu dalšího půlroku chcete nechat?

Ne, během slovenskéh­o předsednic­tví se tento návrh Evropské komise objeví na našem stole a my debatu o něm otevřeme. Jako předsednic­ká země budeme pozorně vyhodnocov­at, jaký je názor členských států, tedy Evropské rady. Kvóty přitom nejsou jediným rozporem a zásadním konfliktem, který v EU máme, je to například i otázka bankovní unie. Jako předsednic­ká země se budeme snažit vést debatu o kvótách k nalezení kompromisu. Budeme se chovat tak, jak se od předsednic­ké země očekává.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia