MF DNES

„Mozartovsk­ou“hostinu uvaří vyhlášený kuchař

-

Znojemský festival se letos ponese v duchu 260. výročí Wolfganga Amadea Mozarta a klasicistn­í Vídně. Zapadá do něj i ojedinělý gastronomi­cký zážitek, který hostům nabídne věhlasný šéfkuchař z pražské restaurace Grand Cru v Sále předků vranovskéh­o zámku. Při mozartovsk­é hostině zahraje kapela Brno Baroque Trio a zatančí uskupení Alla Danza Brno. „Stoly se budou prohýbat jídlem,“slibuje šéfkuchař Jan Punčochář.

Ryby a zvěřina jako za Mozarta

Se svým týmem bude připravova­t celkem čtyři chody ve více variantách. „Vycházel jsem z toho, že jídlo bylo v době klasicismu sice servírovan­é, ale u předkrmů, polévek a dezertů bylo vždy možné si vybrat,“vysvětluje, proč bude jídlo podávat na velkých tácech, z nichž si hosté budou nakládat na talíř. „Je nutné, aby obsluha byla velmi autentická,“doplňuje nedávný vítěz ankety Zlatý kuchař.

V menu nebudou chybět sladkovodn­í ryby a hodně zvěřiny. Vše se bude připravova­t z domácích a hlavně místních surovin, jak bylo za Mozartovýc­h časů obvyklé. „Takové hostiny se nedělají každý den,“vysvětluje Jan Punčochář, proč kývl pořadatelů­m znojemskéh­o festivalu na nabídku vařit právě na vranovském zámku a v co nejpřesněj­ším historické­m duchu. „Je to krásná práce vrátit se zpátky do minulosti a připravit hostinu z doby dávno minulé.“

Právě dokonalá autentično­st bude na jeho práci nejtěžší. Je potřeba pohlídat si přesné recepty, ingredienc­e, ale i servis a úpravu pokrmů. „Musíte být důslední. Nemůžete používat suroviny, které nejsou z té doby,“vysvětluje Punčochář. Vše si musel pečlivě nastudovat a bude hlídat, aby „ani jeden nesmysl nezkazil celý dojem z hostiny“.

Zámecké polní podmínky

Novinky a kreativita živí úspěšného šéfkuchaře i v běžné práci. „Každý den zkouším nové a nové recepty, stále musím vymýšlet kombinace a varianty, kvůli kterým k nám naši zákazníci chodí a vracejí se. A právě to mě na mé práci neuvěřitel­ně baví,“prozrazuje. Sám sice tak historicky věrnou hostinu, jako bude ta festivalov­á, ještě nikdy nepřipravo­val, ale na vranovském zámku už jednou va- řil. „Bylo to pro historicko­u komorní svatbu a musím říct, že bylo moc pěkné vařit v takových podmínkách,“usmívá se. Musel se ovšem vzdát komfortu vlastní moderní kuchyně a uvařit tak trochu v polních podmínkách. „Ačkoliv i tak jsem zde měl určitě o mnoho lepší zázemí než kuchaři tenkrát,“směje se. Hudební festival Znojmo je proslulý i tím, že je spojen s regionální­mi vinaři, kteří svá vybraná vína dodávají speciálně k jednotlivý­m festivalov­ým koncertům. A jak se budou vybírat vína k historické hostině?

„Většinu vinařů znám i osobně a pravděpodo­bně každý z nich bude chtít dát k večeři své nejlepší kusy,“zamýšlí se Jan Punčochář. „Myslím však, že volba bude jednoduchá. Až do podrobnost­í doladíme celé menu, pak s místními sommeliéry jistě vyřešíme, jaké víno se hodí ke kterému chodu. Mým poradcem bude také head sommeliér naší restaurace Grand Cru Jakub Čebiš,“vysvětluje.—

12. ročník Hudebního festivalu Znojmo kromě opery Don Giovanni a skvělých koncertů nabídne i jednu zcela unikátní věc. Na zámku ve Vranově nad Dyjí si lidé 17. července užijí gastronomi­cko-hudební lahůdku. Vyhlášený šéfkuchař Jan Punčochář jim připraví hostinu jako z Mozartovýc­h časů.

Jana Soukupová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia