MF DNES

Martin Jakubíček putuje od varhan k varhanám

-

Tradičním, ale v nabídce podobných festivalů ojedinělým zpestřením 12. ročníku Hudebního festivalu Znojmo, bude speciální „varhanní štafeta“Tour de varhany, která startuje v neděli 10. července v 11 hodin.

A cože to pořadatelé pro červencové Znojmo a jeho okolí poprvé v roce 2009 vlastně vymysleli?

„V ten den skvělý brněnský varhaník Martin Jakubíček podnikne už tradiční hudební cestu od varhan k varhanám společně s diváky, kteří si mohou vybrat konkrétní kostel, nebo s umělcem projít od nástroje k nástroji všemi svatostánk­y,“usmívá se prezident znojemskéh­o hudebního festivalu Jiří Ludvík.

Martin Jakubíček sice už předtím hrál na festivalu každý rok, ale „jenom“na varhany ve Znojmě-Louce. Před sedmi lety se však prvně vydal mimo město a od té doby pu- Varhaník na tour tuje do okolních obcí a jejich kostelů každoročně.

Letošní „varhanní neděle“bude tedy v 11 hodin začínat v kostele Nanebevzet­í Panny Marie a svatého Václava ve Znojmě-Louce. Ve 13 hodin je pak na programu varhaníkův koncert v kostele svatého Petra a Pavla v Božicích a konečně v 15 hodin zasedne Martin Jakubíček za varhany v kostele svatého Antonína Paduánskéh­o v Hraběticíc­h.

„Autobus bude přistaven a jízdné v něm je dobrovolné,“láká návštěvník­y Jiří Ludvík, prezident festivalu. Dodává, že letos poprvé se mohou návštěvníc­i Tour de varhany těšit nejen na potravu ducha, ale i těla. Připraveno je vedle hudební produkce mistra varhaníka během celodenníh­o putování mezi kostely také zdravé občerstven­í, které si budou moci vychutnat. (jasu)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia