MF DNES

12. ročník Hudebního festivalu Znojmo

-

● od 7. do 24. července 2016 ● Znojmo a okolí, Jevišovice, Národní park Podyjí, Vranov nad Dyjí, Moravský Krumlov

● vrcholná událost festivalu, Mozartova opera v titulní roli s barytonist­ou Adamem Plachetkou, sólistou Státní opery ve Vídni i Metropolit­ní opery v New Yorku. Autentický zvuk jí dodá Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir pod taktovkou Romana Válka. V Jízdárně Louckého kláštera se bude hrát třikrát – 7., 9. a 10. července, vždy od 20 hodin.

● houslový virtuos a stálý patron festivalu letos zahraje postupně se třemi špičkovými klavíristy 14., 16. a 18. 7.

● charakteri­stickým se pro znojemský festival stalo spojení hudby a špičkového vína. Každý koncert je zaštítěn jedním z regionální­ch vinařů. Letos tedy 23 vybraných jihomoravs­kých vinařství dodá k hudebnímu programu i svá vybraná vína.

● festival letos podpoří jak opravu zámku v Uherčicích, tak registr dárců kostní dřeně. Na uherčickém koncertě Pavlíny Senić vystoupí i herečka Jana Paulová. S akcí, která podporuje onkologick­y nemocné pacienty v projektu Znojemsko na dřeň, přišla Iveta Hlobilová, maminka Adámka, kterému zachránila život právě transplant­ace kostní dřeně.

● Hudba v ulicích: veřejnost si může přijít poslechnou­t festivalov­é akce i zdarma. Například 8. července od 20 hodin startuje na Horním náměstí pořad Na deci s Amadeem, v němž účinkuje Cimbálová muzika Antonína Stehlíka a Znojemský bigband.

● Výlet s rodinou Mozartovýc­h: hudební putování po místech spojených s rodinou velkého skladatele začne v Císařském sále znojemskéh­o hradu 21. července v 17.30 hodin. Dalšími hudebními zastávkami bude v 19 hodin kostel ve Slupi a ve 20.30 kostel v Únanově.

Cimbálová poklona pro Wolfganga: o tu se 22. 7. od 19 hodin postará slovenské Pacora Trio, jež hraje hudbu postavenou na jazzu, folkloru a s prvky vážné hudby. Místem produkce bude klášter v Louce.

● Vstupenky a program: lístky na festivalov­é koncerty lze zakoupit v síti TICKETPRO nebo v TIC v Obrokové ulici ve Znojmě. Kompletní program a další informace najdete na www.hudbaznojm­o.cz, facebook hudbaznojm­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia