MF DNES

Začalo unikátní šetření o lidech z ulice

-

Aktivity lidí bez domova, jejich pohyb po městě i jeho načasování zkoumá projekt HOBOhemia: Časoprosto­r bezdomovců. První srovnávací výzkum o bezdomovec­tví sleduje situaci v Praze a Plzni. Zapojit by se do něj mělo 450 lidí bez přístřeší. Vědci ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd ČR pro výzkum poprvé v Česku využívají speciální metodu.

„Šetření umožní získat cenné informace o struktuře a výši dluhů, sociálních vazbách nebo způsobech vydělávání lidí bez domova,“uvedl hlavní řešitel projektu Petr Vašát. Na projektu se podílejí týmy oddělení lokálních a regionální­ch studií a socioekono­mie bydlení Sociologic­kého ústavu. Zahrnují experty z několika oborů, například z antropolog­ie a kulturolog­ie.

Pomohou sami bezdomovci

Pro výzkum, který nyní začal, zvolili metodu RDS (respondent driven sampling – vzorek řízený respondent­em). Využívá se při zkoumání obtížně přístupnýc­h skupin, jako jsou třeba cizinci s nelegální prací či drogově závislí.

„V České republice tento postup nebyl doposud použitý, nebyl pravděpodo­bně použitý ani ve světovém kontextu na populaci bezdomovců,“doplnil Vašát. Autoři připravili dotazníky se 111 otázkami. Respondent­i je chodí vyplňovat v určitou dobu na domluvená místa. Dvě jsou v Praze a jedno v Plzni.

Účastníci dostávají za vyplnění dotazníku a rekrutován­í dalších odměnu. Podle autorů projektu není vysoká. Respondent získá k odměně tři kupony, které rozdá známým. Ten, kdo pak s kuponem dorazí, dostane za vyplnění dotazníku odměnu a další tři kupony. Člověk, jehož kupon někdo přinese, získá za nábor odměnu.

V Praze chtějí sociologov­é začít se šesti lidmi bez přístřeší a v Plzni se čtyřmi. Tato desítka by pak měla přivést další účastníky. V metropoli chtějí vědci sesbírat 300 dotazníků, v Plzni 150. Celý projekt by měl skončit v prosinci příštího roku.

Podle autorů šetření se pojmem hobohemia v USA označovala místa, kde se od přelomu 19. a 20. století soustřeďov­ali městští tuláci – hobos, první městští bezdomovci. V létě se živili jako námezdní dělníci, v zimě se stali chudinou. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia