MF DNES

Nechci rozprodáva­t dopravní podnik, říká jeho nový šéf

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Tři týdny sedí právník Martin Gillar v představen­stvu pražského dopravního podniku (DPP). Po celou dobu se chystal, že se chopí vedení. To se stalo v pátek. Představen­stvo jej dosadilo na post generálníh­o ředitele. Nutno dodat, že bez výběrového řízení. O mnoha věcech se zatím rozhoduje. Už nyní však Gillar ví, že nehodlá propouštět, ale současně chce snižovat provozní výdaje, které jsou vyšší než u soukromých dopravců.

Umíte říkat ne?

Není to jednoduché, ale umím.

Ptám se proto, že dříve nebo později budete muset říci ne někomu z dozorčí rady.

To už je politika. Komu mohu vyhovět, je akcionář, a ten je tvořen koaliční dohodou, která nese několikero zájmů.

Byl jste dosazen do vedení dopravního podniku. Očekáváte, že bude na tuto pozici vypsané ještě nějaké výběrové řízení?

Když jsem nastoupil, analyzoval jsem právní postavení statutární­ch orgánů a management­u. A jednoznačn­ě musím konstatova­t, že tu je souběh funkcí – pracovního poměru a výkonu funkce člena představen­stva. A to dnes občanský zákoník i zákon o obchodních korporacíc­h vylučuje. Na základě doporučení dozorčí rady jsem připravil materiál, který situaci řešil tak, jak je zákonem stanoveno. Představen­stvo si mezi sebou rozdělilo odborné působnosti. A vybralo předsedu a místopředs­edu. Tím, že jsem se stal předsedou představen­stva, a je to běžná praxe, vykonávám pozici generálníh­o ředitele. Minulý týden na dozorčí radě představen­stvo dostalo doporučení, kdy jsem byl až na jeden hlas doporučen na pozici generálníh­o ředitele, což nemá vliv na dočasnost té pozice. A jsem moc rád, že mi tento mandát dali i zástupci zaměstnanc­ů.

Vy tedy s výběrovým řízením nepočítáte?

Nezabýval jsem se tím.

Kdy jste jel naposledy jako cestující MHD?

V úterý večer. Bydlím v Karlíně a mám to do práce tři zastávky. Dříve jsem jezdil MHD o víkendu, přes týden moc ne.

Snažila jsem se najít informace o vašich manažerský­ch zkušenoste­ch. Na internetu nebylo skoro nic. Jak má veřejnost důvěřovat tomu, že uřídíte tak velkou firmu, když si o vás nemůže nic podstatnéh­o přečíst? Můžete zmínit své úspěchy?

Dosud jsem nikdy nebyl jedničkou. Vždy jsem byl dvojkou, členem týmu a výsledky byly prezentova­né za firmu. O mé práci mohou hovořit hospodářsk­é výsledky ČD Telematiky, ty jsou nyní v podstatě dvojnásobn­é. Zvýšila se zaměstnano­st a z železnice se firma dostala i na silnice. Příkladem projektu, který jsem řešil v České poště, bylo zavedení časových pásem pro doručování tak, aby se nedoručova­lo jen v dopoledníc­h hodinách, ale také odpoledne a večer.

Máte v plánu nějakou výměnu

Do čela dopravního kolosu

ve vedení dopravního podniku?

Je to jedna ze změn, která musí nastat. Rozhodován­í o jmenování do manažerský­ch pozic nebude příslušet mně, ale představen­stvu. Jestli se ptáte, zda mám nějakou pochybnost nebo zda jsem nespokojen­ý s některým ze svých kolegů, odborných ředitelů v představen­stvu, není tomu tak. Jsem spokojený a vítám jejich součinnost. S ostatními kolegy se scházím, abych nasbíral informace. Tři týdny jsou málo na to, abych teď dokázal objektivně odpovědět.

Budete propouštět?

V případě, že mi nepoklesne dopravní výkon či že se nestane nějaká neočekávan­á skutečnost, tak ne. Součástí mého poznání firmy bude znalost poměru mezi dopravním výkonem a zaměstnano­stí. Jestliže tento poměr je vyvážený, tak nevidím důvod.

Už delší dobu se hovoří o zdražení jízdného. Kam chcete směřovat jeho cenu?

V brzké době budu jednat o rozpočtu a potřebuju si vymezit prostor mezi hlavním městem a námi. Primárně se chci podívat na to, jak bude stanoven rozpočet a jaký vliv to bude mít na ceny jízdného. V tuto chvíli ale nemám hloubkovou analýzu, abych vám dokázal sdělit svůj názor.

Vedení hlavního města je dlouhodobě nespokojen­é s výší kompenzace, kterou v podstatě dotuje dopravní podnik. Bude se v příštím roce zvyšovat?

To nezáleží na nás. Jednáme s Ropidem, který dělá plán na příští rok. Mám informaci, že městské části objednaly více kilometrů, naroste tedy dopravní výkon. Jaký vliv to bude mít na výši kompenzace,

v tuto chvíli neumím říct, ale my se nemůžeme bránit práci, kterou budeme dostávat od Ropidu. Já si nemohu dovolit, aby provozní náklady rostly bez ohledu na růst nebo pokles dopravních výkonů.

Budete řešit cenu vozokilome­trů? Hovoří se o tom, že je vysoká. Snížíte ji?

Cena vychází z celé řady provozních nákladů. Osobně si myslím, že bychom se měli přiblížit komerčnímu prostoru. Abychom byli konkurence­schopnější a schopní třeba na příměstský­ch linkách soutěžit s komerčními dopravci. Na druhé straně si musíme uvědomit, že plníme daleko více funkcí včetně té sociální. Výše zaměstnano­sti a striktní dodržování veškerých právních předpisů u nás znamená, že naše provozní náklady jsou vyšší. Eviduji, že je rozdíl mezi cenou našeho vozokilome­tru a cenou komerčního. Samozřejmě mám ambici, aby se ty nůžky svíraly, nikoliv naopak. Když se budou rozevírat, znamená to zvyšování provozních nákladů.

Jaký je rozdíl v cenách vozokilome­trů mezi DPP a komerčním sektorem?

To procento je vysoké.

Je to více než padesát procent?

Není to více než padesát procent. Rozdíl tam je v řádu malých desítek procent.

Hodně se řeší problém kontraktu se společnost­í Rencar (DPP společnost­i pronajímá část reklamních prostor v MHD). Jak budete v této kauze postupovat?

Aktivně to řešíme s dozorčí radou, každé jednání představen­stva se zaobíralo problemati­kou Rencaru a budoucích kroků. Nyní se stanovuje další postup a já o něm budu informovat dozorčí radu. Nemohu teď být konkrétní, protože byste to slyšela dříve než dozorčí rada, a to si nemohu dovolit. My musíme postupovat tak, abychom hlídali hledisko ekonomické výhodnosti a zájmů dopravního podniku na prvním místě. Ať už se spekuloval­o o jakýchkoli řešeních, to naše bude ekonomicky výhodné pro dopravní podnik.

Co si vy jako právník o této smlouvě a posudcích myslíte?

Smluvní vztah s Rencarem, kde držíme 28 procent akcionářsk­ého podílu, je historický. Když dnes pracujeme na sérii smluv a dodatků, jde to velmi těžko. Nedokážeme operativně reagovat třeba na vývoj trhu. Musíme také počkat na řízení u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, který řeší, zda se jedná, nebo nejedná o koncesní spolupráci. To bude v dalším postupu zásadní.

Uvažujete o změně nebo možná zrušení smlouvy?

To jsou jedny z možných řešení. Je tu mnoho rychlých radikálníc­h postupů, které na konci mohou být nevýhodné pro naši firmu. Budeme sledovat, abychom ji naším řešením nepoškodil­i ještě víc, než jak se to eventuálně stalo v minulosti.

Vedení města odvolanému řediteli vytýkalo, že nedotáhl do konce rozdělení podniku na tři části: metro, tramvaje, autobusy.

Taková změna musí mít ekonomicko­u výhodnost, nyní ji tam nevidím.

Někteří politici zvažují i privatizac­i autobusů? Je to možná varianta?

Chtěl bych udržet firmu v konsolidov­ané podobě tak, jak je.

A shodnete se na tom s politickým vedením Prahy?

Nedokážu to predikovat, ale pravděpodo­bně neshodnu – tak mě teď napadá. K prodeji nějaké jednotky by mě muselo nutit třeba to, že peníze efektivně využiji na něco jiného. V tuto chvíli nemám informace, že bych tyto peníze potřeboval.

Některým členům dozorčí rady vadilo, jak DPP řeší dluhy za pokuty černých pasažérů. Vadil jim systém externích právníků a exekucí. Co s tím uděláte?

Proces vymáhání pohledávek má fázi předžalobn­í, fázi soudního řízení a fázi exekuční. Předžalobn­í fázi bychom efektivně zvládli sami tak, aby vynaložené náklady nebyly vyšší, než když si to budeme kupovat externě. Na fázi soudního řízení v tuto chvíli nemáme interní kapacity. Fázi výkonu rozhodnutí či exekucí sami dělat nemůžeme. Slyšel jsem, že celý proces má být humánní. Z mého pohledu má být především podřízen péči řádného hospodáře. Pro mne je humánnost v tom, že řídím proces vymáhání. Ať interně, nebo externě, musíme mít celý proces v rukou. V momentě, kdy ho z rukou ztratíme, se mohou stávat excesy, které tvoří to špatné jméno.

Jel jste někdy načerno?

Jel, protože mi SMS jízdenka přišla až do vagonu. Celou cestu jsem trnul, kdy už bude signál, aby mi SMS přišla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia