MF DNES

Slůně dostalo královské jméno Max

Šrílanský ministr zahraničí při křtinách slůněte slíbil, že jeho země dá Praze další dva slony

- Michaela Bůnová redaktorka MF DNES

Český král Maxmilián II. se v 60. letech 16. století ujal prvního slona, který byl kdy do střední Evropy dovezen. O necelých pět století později po něm bylo pojmenován­o první slůně počaté i narozené v Praze. Buď to byla inspirace tímto habsburský­m panovníkem, nebo fakt, že slon indický se latinsky řekne Elephas maximus, Maxmilián se každopádně dostal mezi pět nejčastějš­ích návrhů jmen, jež měli lidé pražské zoo možnost zasílat. A návrh uspěl.

Když pak v sobotu dopoledne v Údolí slonů primátorka Prahy Adriana Krnáčová sňala plátno zakrývajíc­í ceduli s dosud utajovaným jménem, pro mnohé to bylo překvapení.

Takový výběr nečekal například nový kmotr slůněte, herec a režisér Jakub Kohák. „Trochu jsem doufal v Karla IV., ale i tohle je dobré, připomíná mi to film Šílený Max, tak doufám, že nám nějakou šílenou jízdu předvede,“sdělil v sobotu Kohák MF DNES. Být kmotrem pro něj znamená novou zkušenost. „Byl jsem akorát adoptivní rodič havrana polního, dostal jsem to k narozeniná­m,“dodal.

Zatímco si Maxmiliána, zkráceně Maxe, fotily a točily desítky novinářů, slůně křtiny nechávaly spíše chladným. Po výběhu běhalo, skrý- valo se za matku Janitu a snažilo se kopat do hostů. Někteří se smáli, jiní trochu znervózněl­i. Ačkoliv je Max oproti ostatním slonům stále drobný, váží už 172 kilogramů. Je to o téměř 70 kilo více než 5. dubna, kdy se narodil. Sloni indičtí přitom mohou vážit až pět tun. Podle kurátora savců Pavla Brandla je Maxova váha optimální. „Slůně má přibírat zhruba půl kila až kilo denně, takže to vychází přesně,“sdělil Brandl MF DNES. Tříletá Sita prý slůně provokuje ke hrám, ale marně. „Sita už má okolo tuny. Slůně do hry nejde, vědomo si váhových rozdílů,“řekl Brandl.

Do Prahy přiletí dvě slonice

Slavnostní­ho křtu se kromě primátorky zúčastnil i ministr zahraniční­ch věcí Lubomír Zaorálek a šrílanský ministr zahraničí Mangala Samaraweer­a. Ten přislíbil, že Šrí Lanka České republice pošle další dva slony. Země tak učinila už v roce 2012, kdy pražské zoo darovala Tamaru a Janitu.

„Darování slonů má dlouhou tradici, nazval bych to ‚sloní diplomacií‘. Naši králové darovali slony jiným královským dvorům a tato tradice pokračuje i v 21. století,“uvedl Samaraweer­a. Podle Brandla budou dva noví sloni samice. „Myšlenka je vytvořit stádo, ve kterém budou fungovat příbuzensk­é vazby tak, jako ve stádě volně žijících slonů,“prozradil kurátor. Základ prý budou tvořit čtyři slonice, které bu- Zábava s chobotem

dou pocházet ze stejného místa. Nové slonice by měly žít v Údolí slonů spolu s ostatními slony. Kromě Janity a Tamary už přitom sloni ze Šrí Lanky do Prahy jednou přicesto- vali. Poprvé to bylo v roce 1971. „Byl to dar cejlonské premiérky Českoslove­nsku a pražské zoo,“uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Poukázal také na to, že narození slů- něte je pro celou zoo významnou událostí, na kterou se čekalo přes 80 let, tedy dobu, po kterou zoo slony chová. Jak dlouho Max v pražské zoo zůstane, zatím není jasné. „Samec narozený ve skupině logicky jednou musí odejít do jiné skupiny, i toto slůně tedy určitě půjde pryč, to je ale vzdálená budoucnost,“dodal Brandl.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia