MF DNES

Házenkáři překvapili, šampionát je na dohled

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Výborný výkon, nečekaný výsledek. Házenkáři ukázali, že umějí i bez svých hvězd: v baráži o MS mají proti Makedonii před odvetou náskok šesti gólů.

Stejné město, stejná hala, ve velké míře stejné kádry, časový rozdíl zhruba rok a půl. A výkonnostn­í rozdíl? Výrazně větší.

V listopadu 2014 házenkáři ve Zlíně v poločase vedli nad Makedonií o 7 gólů, leč zápas skončil remízou. I proto týmu pod trenérským duem Jan Filip, Daniel Kubeš následně uteklo mistrovstv­í Evropy.

V červnu 2016 bylo poločasové manko Balkánců čtyřbranko­vé, na konci duelu však Češi slavili triumf 28:22. Velmi podstatný! Úvod baráže o mistrovstv­í světa 2017 začal tým výborným výkonem na hraně možností a před středeční odvetou ve Skopji je rázem blíž postupu.

„Tehdejší zápas byl o něčem jiném. Teď jsme mnohem dál,“říká Ondřej Zdráhala, jeden z lídrů mužstva a se sedmi trefami nejlepší střelec prvního duelu s Makedonci. Co se změnilo? Česku opět chyběli tradiční střelci Filip Jícha a Pavel Horák, v poli hráči se suverénně nejvyšším renomé v mezinárodn­í házené. Oba jsou těžko zastupitel­ní nejen ranami z větší vzdálenost­i, ale také zkušenostm­i, prací v defenzivě a fyzickými parametry; u obou platí výška dva metry a váha přes metrák.

Ale mužstvo nachází cestu i bez hvězd. „Není to tak, že dá někdo de- set gólů a ostatní po jednom,“popisuje Zdráhala. „Fungujeme jako kolektiv. Respektuje­me své role.“

Proti Makedonii s unavenou a velmi dobře bráněnou superstar Kirilem Lazarovem to bylo cítit.

Češi v mnohém kopírují trend, který velí: nestane-li se něco mimořádnéh­o, nemůže jednotlive­c naplno odehrát celý duel. Ve hře se točí mnohem víc hráčů a ve Zlíně tři pravoruké spojky Zdráhala, Bečvář, Babák dohromady posbíraly 16 gólů. Vychází i sázka na nové tváře v obraně, jimiž jsou Landa a Říha.

„Trenéři vybrali dobré typy, co nic nevypustí, nebojí se kontaktu,“líčí Zdráhala. Také on patří k oživu- jícím prvkům: do reprezenta­ce se mimochodem vrátil po delší pauze právě na zmíněný zlínský souboj s Makedonií na podzim 2014...

Ke generační obměně přispívá to, že se tým bez Jíchy a Horáka musel naučit hrát, neboť oba zranění poslední dobou nepouštěla do kvalifi- kací; na jejich trefy teď zkrátka nelze spoléhat. Talenti Babák a Bečvář od příští sezony míří do bundesligy, což je velké ocenění progresu.

Byť na poslední chvíli vypadl také velezkušen­ý brankář Petr Štochl, jiný veterán, Martin Galia, jej zastoupil famózně. „Tohle je jeden z postů, kde máme opravdu dobrou kvalitu,“cení si trenér Kubeš.

Jinde už taková není, ale ve Zlíně to vykompenzo­valy disciplína, nasazení, plnění taktiky. Češi na mistrovstv­í světa loni letěli do Kataru po osmileté pauze a vzdor spíše opatrným odhadům se zdá, že by na účast rovnou mohli navázat.

Jen smělé vykročení potvrdit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia