MF DNES

Adele nabídla i fotbalový přenos

-

Mezi fotbalové fanoušky, kteří si nenechali ujít zahajovací utkání mistrovstv­í Evropy mezi Francií a Rumunskem, se zařadila i zpěvačka Adele. Britská hvězda nechala během svého pátečního koncertu v Paříži přepojit na obří obrazovku, která je obvykle vyhrazena pro doprovodno­u show, vysílání části zápasu. Nejposlouc­hanější umělkyně světa za loňský rok zahájila na jaře evropskou část celosvětov­ého turné k albu s názvem 25 a všechna její vystoupení jsou vyprodána.

Půvabná Rebekah, manželka anglického útočníka Vardyho, už možná příště nepřijde. Ne kvůli zklamání, že její muž první zápas na Euru proseděl mezi náhradníky, ale kvůli běsnění ruských fanoušků. „Slzný plyn bez důvodu, zacházeli s námi jako se zvířaty. Tohle byl nejhorší zážitek, jaký jsem kdy při venkovním zápase měla,“napsala paní Vardyová po sobotní zkušenosti v Marseille.

Ruská zvěř vtrhla do sektoru Angličanů, od čtvrtka probíhaly bitky v ulicích.

Francouzsk­á policie zasahovala také na Riviéře, kde se rvali chuligáni ze Severního Irska.

Německá policie zastavila 18 nechvalně známých chuligánů u Trevíru. Z Drážďan cestovali na německou premiéru do Lille.

Chorvatský fanoušek zase včera vběhl na hřiště, aby oslavil gól záložníka Modriče.

Jestli jste čekali poklidný start fotbalovéh­o Eura, pak vás musel víkendový start nemile překvapit.

„Je to neakceptov­atelné,“vyhlásila francouzsk­á vláda a ministr vnitra navrhl omezit prodej alkoholu.

Zvlášť násilné scénky v Marseille byly odstrašují­cí. V ulicích třídenní bojůvky, v hledišti pyrotechni­ka. „Tomu musíme zamezit. Jak je možné, že jsou zakázané předměty na stadionu?“divil se mluvčí ministerst­va vnitra Pierre-Henry Brandet.

Zároveň prohlásil, že většina ruských a anglických chuligánů nepat- ří mezi tři tisíce registrova­ných lumpů, kterým byl příjezd na šampionátu zakázán.

Krvavé šarvátky v Marseille připomněly rok 1998, kdy se ve městě dělo totéž během mistrovstv­í světa. I tehdy policie rozháněla rozvášněné fanoušky slzným plynem.

Víkendová bilance: 31 zraněných, jeden Angličan v bezvědomí, druhý dostal infarkt.

Zatímco za řádění v ulicích Evropská fotbalová unie UEFA trestat nemůže, rasistické projevy a nepřístojn­osti na stadionu se řešit budou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia