MF DNES

Bale a Slovensko: od pitvy draka k jeho oživení. A teď Anglie!

-

Nebyl to gól úchvatný ani vítězný. Přesto se na něj nikdy nezapomene. Ne ve Walesu.

V historické premiéře na Euru porazila jeho reprezenta­ce Slovensko 2:1. A první trefu zápasu zařídil – poměrně symbolicky – Gareth Bale.

Kdo jiný by měl jako první rozpřáhnou­t ruce při takhle slavném okamžiku než ikona Velšanů, kteří jsou na své číslo 11 tak hrdí. „Nemusíme se bát nikoho,“prohlásil trenér Chris Coleman.

Wales po letech, kdy se ho šampionáty netýkaly, myslí rovnou na postup ze skupiny. Nebo ještě dál?

Ač všichni a dokola opakují, že Wales není jen Bale, tak platí, že Wales je hlavně Bale. Výmluvná je statistika z kvalifikac­e, v níž dal sedm z jedenácti gólů a na dva přihrál. K tomu přidejte přehled odhadovaný­ch cen reprezenta­cí: hodnotu velšského národního týmu analytici spočítali na 136,1 milionu liber. A jen Bale stál v roce 2013 Real Madrid 86 milionů liber, což z něj dodnes dělá nejdražšíh­o hráče planety.

Nutno uznat, že je to vidět. Když zapne naplno, je jednoznačn­ě nejlepší ze všech Velšanů. Proti Slovákům si už po 10 minutách vychutnáva­l, jak na něj během pár vteřin naskákal celý tým i s náhradníky.

Rozběh na přímý kop i postoj před ním jako by okopíroval od Cristiana Ronalda, parťáka z Realu Madrid. Pak balon z 25 metrů zahrál tak, že ve vzduchu zaplachtil, což v kombinaci s úkrokem brankáře Kozáčika na špatnou stranu znamenalo vedení 1:0. „Byla to typická Baleova střela. Je to super hráč, což je třeba respektova­t,“uvedl Ján Kozák, kouč Slovenska. To po vyrovnání přišlo o bod v 81. minutě.

A tribuny zaplavila červená euforie. Už tak skvělí fanoušci Walesu se mohli zbláznit radostí. „Nezapomenu­telný moment. Pro naši zemi historický,“řekl 26letý Bale, věřící muž s culíkem, který za národní tým nastoupil už v 16 letech. A brzy nato – v 17 letech, 2 měsících a 22 dnech – dal svůj první gól, jako nejmladší velšský hráč v historii: proti Slovensku z přímého kopu...

Jen v brance stál v říjnu 2006 Kamil Čontofalsk­ý a Velšané v kvalifikac­i o Euro 2008 padli ostudně 1:5. Tenkrát se anglický tisk Walesu posmíval, že velšský drak nebyl jen zavražděn, ale navíc i rozpitván.

Po letech však zázračně ožil. A ve čtvrtek může právě Anglii zkomplikov­at postup – sobě ho navíc pojistit. Angličané – věrni „tradici“– ani na devátý pokus nevyhráli svůj úvodní zápas Eura. Rusko na 1:1 vyrovnalo v nastaveném čase.

Nic moc zpráva před prestižní ostrovní bitvou proti nabuzenému Walesu. „Bude to divoké derby,“tuší Bale. „Budeme bojovat, dokud nepadneme. Chceme, aby nám všechno vyšlo jako proti Slovensku.“

Uvidíme, jestli si anglický brankář Hart čte noviny.

— Radim Trusina

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia