MF DNES

Parádní trefa. Skvělý Modrič. Turci nestíhali

-

Výsledek 1:0 mate. Skutečný rozdíl mezi fotbalisty Chorvatska a Turecka byl v úvodním duelu české skupiny D mnohem větší.

Rozhodla branka, která bude jistě ve výběru nejhezčích tref šampionátu. Odkop tureckého obránce, klasická „svíce“, letěl asi 20 metrů vysoko. Za hranicí pokutového území na něj celou dobu číhal záložník Modrič, hvězda z Realu Madrid. Pak to přišlo: z voleje napálil balon tak precizně, že zapadl k tyči. Velmi, velmi obtížný kop. Bravo!

„Magický gól. Luka ukázal, že si zaslouží pozornost, kterou má,“ocenil Ante Čačič, kouč Chorvatska. „Hrál výborně. Je ve skvělé formě a s ním roste celý tým.“

Turci sice měli celkové držení míče 51 procent, ale i tahle statistika trochu zkresluje. Chorvaté byli dominantní. Obzvlášť v záložní řadě byl rozdíl extrémní. Před tureckou branku létalo velké množství centrů. Perišič po jednom trefil hlavou břevno, Brožoviče vychytal brankář Babacan, podruhé pálil stejný hráč těsně nad poté, co si míč krásně nachystal ke střele na vlastní hrudi. Kapitán Srna trefil břevno z přímého kopu, další velkou šanci zbrkle zahodil.

A Turecko? Tufanova hlavička z pěti metrů, kterou brankář Subašič zastavil na brankové čáře. To ještě za stavu 0:0. „Kdyby se nám podaři- lo vstřelit z téhle šance gól, mohlo být všechno jiné,“uvedl turecký kouč Fatih Terim.

Mohlo, ale nebylo. Od té chvíle už se Turci na nic nezmohli tedy kromě poměrně tvrdé hry a neustálých protestů, k čemuž přispívalo také okaté zdržování Chorvatů. „V závěru byli lepší,“řekl Terim. Až český tým dohraje dnešní utkání se superfavor­item ze Španělska, bude právě tenhle duel hlavním studijním materiálem pro kouče Pavla Vrbu. Ve zkratce potvrdil, co se čekalo: Chorvatsko, příští český soupeř, může myslet vysoko. Přes Turecko by mohla vést cesta ze skupiny.

„Nemůžeme si ale myslet, že máme jistý postup,“varuje Čačič. „Říkal jsem hráčům, že mám větší obavy z Česka než z Turecka.“(tru)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia