MF DNES

Mise Euro. Krok první

- Jan Palička reportér MF DNES v Toulouse

Kdyby se měl fotbal měřit podle slávy, velkých jmen nebo aktuální tržní ceny hráčů, ani by se dneska nemuselo hrát. Španělé jsou velcí šampioni. Svého času neporazite­lní. Dvakrát za sebou vyhráli mistrovstv­í Evropy. Barcelona nepřestává uchvacovat, Real Madrid si to rozdal s Atlétikem ve finále Ligy mistrů, Sevilla potřetí za sebou ovládla Evropskou ligu. Španělský fotbal je prostě top. Zato Češi... Zlaté roky mají dávno za sebou. Přivezli nenápadný tým, jen jednu hvězdu globální velikosti. V kurzových prognózách je najdete mezi outsidery.

Naštěstí výsledky se tvoří na hřišti a tam Češi šanci mají. Jak tvrdí trenér Pavel Vrba: „I když nám nikdo nevěří, bát se nemusíme.“

Dnes 15.00 v Toulouse, česká mise na Euru 2016 začíná.

Jak pedant Vrba vyučuje video

Vrbovi muži trávili poslední dny v dešti na tréninku nebo v hotelu u videa. Ne při sledování stříleček a českých komedií, nýbrž při studiu. „Až nám z toho někdy v hlavě hučí,“vyprávěl stoper Tomáš Sivok s úsměvem. Důkladné rozbory, na které je trenér pedant, zabraly alespoň hodinu denně a dnes by se měly hodit dvojnásob.

Podle toho, co hráči našprtali u televize, by se měli chovat na hřišti.

„Něco jsme na Španěly našli, jsou věci, ve kterých dokážeme překvapit. Ale vám to samozřejmě neřeknu,“řekl Vrba před reportéry.

Tajné zbraně z videa rozšíří základní plán, který zní: obětavá a důsledná defenzivní práce, vzájemné zastupován­í, nenechat rozběhnout rychlá křídla, neustále obtěžovat špílmachra Iniestu, a kdykoli to půjde, zkusit vyrazit do brejku.

Snadno se to řekne, snadno pochopí, naopak složitě převádí do reality. Zvlášť když Španělé drží míč v průměru 80 procent času.

Česko vyšle do hry tradiční jména: brankáře Čecha, sehranou defenzivní čtveřici, zkušeného Plašila a sveřepého Daridu do středu zálohy, před ně kapitána Rosického.

Hrát bez útočníka? Spíš ne

Otazníky jsou vlastně jen dva.

1. Kdo na pravou zálohu? Vzhledem k tomu, že Dočkal byl zraněný, dostane nejspíš přednost běhavější Gebre Selassie. Byť se počítá mezi obránce, může se s krajním bekem Kadeřábkem vhodně doplňovat.

2. Zůstane v sestavě klasický útočník? Hrát bez hrotu, to by bylo novum, jenže vzhledem k tomu, jak velká bývá španělská převaha ve středu pole, je to alternativ­a. Naznačily ji tréninky? „Zkoušelo se leccos,“reagoval Sivok i ostatní. Buď to hráči nechtěli prozradit, nebo trenérovy plány nepřečetli a sestavu poznají až dnes po obědě. Čeká se, že role na hrotu zůstane Necidovi.

Bude nám šestka milosrdná?

Dosud se tým připravova­l v Tours u řeky Loiry, včera odletěl do Toulouse k řece Garonně. Neměl však šanci vyzkoušet, jak město voní po fialkách, pracoval jen na stadionu, na který se dnes chystá třeba španělský král Felipe.

Historie praví, že šampionáty s číslem 6 Čechům vycházejí: 1976 zlato v Bělehradě, 1996 stříbro v Anglii. „Pokud se hráči dívali na televizi, tak to viděli. Já to viděl jako desetiletý kluk a pak jako třicetilet­ý mládenec, takže to mám ve vzpomínkác­h. Pro český národ to byly úžasné výsledky a na Panenkovu penaltu nikdo nezapomene,“vyprávěl Vrba při své první tiskové konferenci na mistrovstv­í Evropy. Jak dopadne rok 2016? Čechům se může hodit, že španělské týmy končily sezonu později, hráči po náročném roce cítili únavu. Ani premiéry na posledních turnajích nebyly v podání Španělů bůhvíjaké. A hlavně se všude přetřásá aféra brankáře De Gey, který byl minulý týden nařčen ze sexuálního obtěžování. Bude chytat? Ustojí to? Sám tvrdí, že jsou to lži, ale...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia