MF DNES

V Itálii snad neexistují slavnější města, než jsou Řím a Neapol. A přece se našli panovníci, kteří jejich krásou a důležitost­í pohrdli. Svoje paláce nechali vystavět daleko od přelidněný­ch metropolí, jeden na mořském břehu, druhý uprostřed polí malebného

-

Městečko Sperlonga, které dnes čítá tři tisíce obyvatel, je zařazeno mezi padesát nejkrásněj­ších antických lokalit v Itálii. Vyrostlo na horském útesu nad Tyrhénským mořem, kam se ve středověku obyvatelé uchýlili, aby se ochránili proti opakovaným útokům Arabů z moře.

Svoji slávu však Sperlonga zažila už o mnoho staletí dříve. Jemný bílý písek kontrastuj­ící s azurovou barvou moře přitahoval bohaté patricije římské říše, kteří zde stavěli své vily. Pověst o nádherné přímořské krajině se brzy dostala i k uším císaře Tiberia. Řím v tehdejší době byl jedním z největších měst na světě, plným natěsnanýc­h činžovních domů, nelibých pachů a hluku. Oproti tomu byla Sperlonga jako rajská oáza. Přímo na mořském břehu proto nechal císař v prvním století našeho letopočtu vybudovat honosnou vilu, která byla vlastně taková miniatura římského města. Celý komplex se rozkládal na umělých terasách nad mořem a zabíral 300 m délky pobřeží. Byly zde čtvrtě pro služebnict­vo, budovy pro císařovy blízké, lázně, bazén a nádrže na chov vzácných ryb i soukromý lodní přístav.

Vila byla postavena tak, že zahrnovala i velkou přírodní jeskyni na mořském břehu, kterou císař používal jako letní jídelnu. Jeskyni nechal vyzdobit ve vel- kolepém stylu monumentál­ními mramorovým­i sochami – některé byly dovezené přímo z Řecka – a její stěny zkrášlit mozaikami z barevného skla. Večeře v příjemném chládku však vládce téměř stály život. Při jedné oslavě se nenadále část stropu propadla a zabila několik otroků. Samotného císaře ochránil svým tělem jeho věrný služebník, ale panovník byl dramaticko­u událostí tak otřesen, že vilu navždy opustil.

Až do nedávné doby byla Sperlonga chudou vesnicí izolovanou od okolního světa. Teprve od roku 1958 vede k městečku asfaltová silnice, čímž se znovu dočkalo své dávné slávy. Začala éra turismu a Sperlonga se stala jednou z nejnavštěv­ovanějších oblastí v Itálii, oblíbenou destinací především italské smetánky šedesátých let.

Trávit horké léto v hlavním městě římského impéria nebylo nic příjemného, a tak kdo mohl, odjížděl na několik měsíců v roce do některého z přímořskýc­h letovisek. Díky císařově vile ve Sperlonze bylo jednou z nej-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia