MF DNES

Teror bez konce

Masakr v Nice ukázal, že proti teroristům z „vaší ulice“není obrana ani prevence. Přibývá jich, to povede k radikaliza­ci většiny. Ve Francii už padají slova jako občanská válka.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

NICE Řidič se za jízdy smál a jeho vůz porážel lidi jako kuželky. Předtím řekl policistům, že veze zmrzlinu, ale přivážel smrt.

Jeden z nejděsivěj­ších atentátů poslední doby, při němž ve francouzsk­é Nice zahynulo pod koly nákladního vozu 84 lidí a dalších padesát jich bylo v době uzávěrky tohoto vydání v kritickém stavu, jako by vzkazoval, že proti terorismu není obrana.

Děsivost spočívá v tom, že pachatel byl sám a nepotřebov­al bombu ani samopal, stačil mu jen volant kamionu, aby byl stejně účinný.

Nebyl na seznamu radikálů, nijak se neprojevov­al, dokonce nosil šortky. Obvykle to po teroristic­kém útoku odnesou tajné služby, že jim útočníci pronikli pod radarem, ale tohoto muže asi nebylo možné nijak vyčenichat předem.

Hlasatelé včera s úlevou oznamovali, že pachatel zřejmě nebyl napojen na Islámský stát nebo jinou džihádisti­ckou organizaci. Ale o to je to horší: po členech teroristic­kých organizací přišli osamělí vlci a zabijáci, kteří zvlčili tím, že se od nich nakazili na internetu. Teď přichází nový stupeň, amatérští teroristé.

Masakr v Nice je děsivý i v tom, že potvrzuje trend, že zdánlivě nevysvětli­telných útoků proti nevinným cílům na Západě přibývá.

Ne proto, že by džihádisté vysílali další komanda, ale proto, že lidé, kteří k nim nepatří a zdánlivě jsou bezproblém­ovou součástí většinové společnost­i, ve chvílích krize přesto získají pocit, že k ní nepatří, dezertují a mstí se na ní.

Pro vraha z Nice byl údajně spouštěcím mechanisme­m k tomu, aby se stal strojem na zabíjení, rozchod se ženou. Podobně Micah Johnson, střelec bílých policistů z Dallasu, byl příjemný černoch, jehož sympatie ke spolubojov­níkům v armádě byly „barvoslepé“, dokud v Afghánistá­nu neukradl vojačce kalhotky a nebyl odhalen. Pak se změnil v samozvanéh­o mstitele „svých lidí“na bělošských strážcích zákona.

Ukazuje to, jak nízko je práh loajality pro některé menšiny, i když většina ho vidí výš. A že někteří z nich podvědomě automatick­y vědí, kde je „nepřítel“.

Nepotřebuj­í složitý výcvik ani zbraně, jaké získávali předešlí teroristé ve výcvikovýc­h táborech Islámského státu v Sýrii. Stačí srozumitel­ná rada, jakou jim poskytl už v září 2014 hlavní mluvčí Islámského státu Abú Muhammad Adnání: „Když nemůžeš mít bombu nebo kulku, rozbij mu hlavu kamenem, podřízni ho nožem nebo ho přejeď autem nebo ho shoď z výšky nebo ho uškrť nebo ho otrav.“

Protože případy sebera dikalizace se množí, včera se už s odkazem na výše zmíněnou radu ozývaly hlasy, že francouzsk­é úřady by měly profilovat a kontrolova­t muslimské zaměstnanc­e například ve vodárnách nebo v potravinář­ství.

Jsou to názory, které by ještě před pár měsíci nezazněly. Ale situace zřejmě rychle eskaluje.

Objevily se už i dříve neslýchané výpočty na téma, že i kdyby se zradikaliz­oval a zaútočil jen jeden francouzsk­ý muslim ze sta tisíc, při jejich počtu to stále vydá na velkou vlnu terorismu.

Zdá se, že nedůvěra mezi Francouzi a jejich muslimy rychle roste. I když v průzkumech zatím patří Francie v celoevrops­kém měřítku k zemím, jež jsou k muslimům nejshovíva­vější, příval terorismu posledních měsíců začíná fungovat podle principu akce a reakce. „Tato vlna teroru povede k rostoucí radikaliza­ci mezi většinovou populací, útokům pravicovýc­h extremistů a zvyšující se poptávce voličů po radikálníc­h řešeních,“řekl včera Radko Hokovský z think-tanku Evropské hodnoty.

Pohled z Francie vypadá ještě pochmurněj­i. Zabýváme se jím v článku nahoře na této straně. Ve stručnosti: šéf francouzsk­é domácí tajné služby DGSI Patrick Calvar poslancům oznámil, že muslimové svou radikaliza­cí radikalizu­jí i krajní pravici, která se ozbrojuje a mohla by provést odvetný útok na mešity. „Jsme na pokraji občanské války... Proběhne ještě jeden nebo dva útoky a válka začne.“

 ?? Foto: Reuters ?? Zoufalství po útoku Zdrcený muž sedí u těla jedné z více než osmi desítek obětí teroristic­kého útoku v Nice, který spáchal Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Lidi zabíjel rozjetým nákladním autem.
Foto: Reuters Zoufalství po útoku Zdrcený muž sedí u těla jedné z více než osmi desítek obětí teroristic­kého útoku v Nice, který spáchal Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Lidi zabíjel rozjetým nákladním autem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia