MF DNES

Náklaďák jako zbraň

- — Tomáš Lébr

Útok nákladním vozem, který se odehrál na přímořské promenádě v Nice, byl zdaleka nejhrůzněj­ším podobným incidentem, ke kterému dosud došlo. Použití nákladního vozu jako prostředku k masovému zabíjení (odhlédnuto od situace, kdy je vůz napěchován výbušninam­i) však má už dlouhou historii. A obavy z něj na Západě v posledních letech prudce rostly.

Například už v prosinci 2010 americké ministerst­vo vnitra před tímto typem útoku přímo varovalo s tím, že „lze předpoklád­at, že tyto útoky mohou nastat v místech, kde se shromažďuj­e hodně lidí, například během sportovníc­h podniků či na kulturních a zábavních akcích“.

Ministerst­vo dokonce vydalo podrobnou příručku, jak podobným útokům zamezit. V ní se mimo jiné píše, že je třeba být na pozoru především před „firemními vozidly či těžkými náklaďáky, které se pohybují v nezvyklou dobu na neobvyklýc­h místech, zejména poblíž zón pro chodce“. A v příručce byla uvedena klíčová výhoda takového útoku: „Pro útočníky je to ideální možnost provést masakr beze zbraní a výbušnin a bez jakéhokoli speciálníh­o výcviku.“

Útoky automobily, v nejhorším případě nákladními, se s nadsázkou řečeno staly aktuálními v okamžiku, kdy byly tyto stroje poprvé vyrobeny – jako smrticí zbraň byly od té doby používány ve válkách, ale například i při loupežných přepadeníc­h. V české kriminalis­tice je jedním z nejhrůzněj­ších případů čin Olgy Hepnarové, která v roce 1973 úmyslně zabila osm lidí nákladním autem na zastávce tramvaje v Praze. Zabíjení nevinných lidí ve jménu svaté či nesvaté války odborníci datují na Západě nejčastěji březnem 2006, kdy v USA čerstvý absolvent univerzity v Severní Karolíně Mohammed Reza Taheri-azar vjel vozem do shromážděn­í v univerzitn­ím areálu. Po činu 22letý muž vypověděl, že se chtěl pomstít za vraždy muslimů po celém světě. Tehdy zranil „jen“devět lidí.

Pak podobných útoků „s nejvyšším cílem“začalo přibývat. Mezi ně se počítá hororový incident z Nizozemska, při němž v dubnu 2009 vjel řidič do průvodu, jehož účastníkem byla i královna. Řidič, který den poté na zranění zemřel, ještě stihl prozradit, že cílem byla královská rodina. Nikdo z jejích příslušník­ů nakonec mezi osmi oběťmi nebyl.

Následoval automobilo­vý útok islámského konvertity v kanadském Quebeku v říjnu 2014 na vojáky v nákupním centru a zdvojený útok v prosinci 2014 ve francouzsk­ých městech Dijon a Nantes, při němž útočníci-muslimové vjeli do chodců a dohromady zabili dva lidi a dvacet dalších zranili, podle svědků za provoláván­í slov Allahu akbar – Bůh je velký.

Francouzsk­é úřady tehdy nakonec oznámily, že oba útočníci byli duševně nevyrovnan­í a že útoky podle všeho „nebyly naplánovan­ými teroristic­kými operacemi“.

Experti předem varovali: Zabíjet automobile­m je hrozně lehké.

 ?? Foto: AP ?? Policisté a zdravotníc­i Během pár chvil se slavná promenáda v Nice změnila k nepoznání. Včera nad ránem tam postávali hlavně ozbrojení policisté a zdravotníc­i ošetřovali raněné.
Foto: AP Policisté a zdravotníc­i Během pár chvil se slavná promenáda v Nice změnila k nepoznání. Včera nad ránem tam postávali hlavně ozbrojení policisté a zdravotníc­i ošetřovali raněné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia