MF DNES

Promenade des Anglais: pompa, radost, teď i teror

- — Milan Vodička

Tady se to stalo. Nejslavněj­ší nábřeží Francie se paradoxně jmenuje Promenade des Anglais, Promenáda Angličanů.

A přestože je místem hromadné smrti téměř devadesáti lidí, lemuje zrovna tu část Riviéry, jež nese nevinné jméno Andělský záliv.

Je to romantické místo, kudy za téměř dvě stě let kráčeli spisovatel­é, politici, hráči, šlechtici, malíři, filmové hvězdy i gangsteři. Teď se přidali teroristé. A všechno to kdysi začal reverend Lewis Way, velmi bohatý muž, jenž sem jezdil spolu s dalšími stejně mohovitými krajany za sluncem a ležérním životem, který jim dal zapomenout na londýnskou mlhu a příšernou anglickou kuchyni.

Procházeli se podél pláže jako doma na Strandu, ale poněkud se jim tam bořily nohy. A tak tam pan Way v roce 1820 financoval stavbu dřevěné promenády.

Teď už vypadá jinak. Jako jedna z nejslavněj­ších ulic Francie a vlastně světa. Moře, pláž, palmy, několikapr­oudá ulice. Světla a zář. Za ní krásné domy ze starých dobrých časů a luxusní hotely. Elegance a pompa.

Nice je všechno, co představuj­e Riviéra. A všechno se to koncentruj­e na Promenade des Anglais, zkráceně La Prom, jak říkají místní. Přepych, umění žít, sladké nicnedělán­í, slunce, moře, krása, užívání, radost. A taky bezstarost­nost a bezpečí. Když tady zabouřily motory, byly to nablýskané ferrari a maserati, nikoliv kamion.

Pak však přišla noc ze čtvrtka na pátek a v Andělském zálivu bylo všechno jinak.

 ??  ??
 ?? Foto: AP, Francois Mori ?? Místo činu Promenade des Anglais, Promenáda Angličanů, v Nice je nejslavněj­ším pobřežím francouzsk­é Riviéry.
Foto: AP, Francois Mori Místo činu Promenade des Anglais, Promenáda Angličanů, v Nice je nejslavněj­ším pobřežím francouzsk­é Riviéry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia