MF DNES

Muž, který točil volantem, byl z Tuniska

- — Milan Vodička

NICe Jmenoval se Mohamed Lahouaiej Bouhlel a bylo mu jedenatřic­et let. Policie má zřejmě jistotu, protože v prostřílen­ém autě našla jeho občanku, řidičský průkaz a mobil.

Zabil téměř devadesát lidí z řady zemí, kteří o něm nikdy neslyšeli. Mezi oběťmi je deset dětí.

Byl to celkem nenápadný muž, o němž by nikdo neřekl, že by mohl patřit k radikálům. Známí uvedli, že se nevyhýbal alkoholu ani vepřovému, zato mešitě ano.

Radikální byl pouze na svou ženu. Měl s ní tři děti, ale v roce 2012 mu soud zakázal vstup do jejich bytu, protože byl obviněn z domácího násilí.

Po rozvodu bydlel v malém bytě v Nice a živil se údajně jako řidič.

I když o práci v zimě přišel, jelikož usnul za volantem a narazil do několika aut, věděl, co má s kamionem na promenádě při vraždění dělat. Svědci si původně mysleli, že ztratil nad vozem kontrolu, protože nejel rovně, ale kličkoval. Ve skutečnost­i to však bylo proto, aby přejel co nejvíce lidí: jak se před ním davy rozestupov­aly, točil volantem, aby do nich vjel.

Dosud nikdy nebyl v podezření, že by patřil k radikálům, nebyl na žádné listině, kterou o těchto lidech vede tajná služba. Měl sice potíže se zákonem, ale nebylo to nic vážného, jen drobné srážky. Krádeže a násilí: to po nějaké havárii. Za tu rvačku dostal podmínku.

Jak je vidět z jeho jména, měl kořeny v severní Africe. Narodil se v roce 1985 v Tunisku. Podle francouzsk­ých úřadů tam přinejmenš­ím čtyři roky nebyl.

Před dvěma dny si v půjčovně poblíž Nice obstaral pětadvacet­itunový kamion a ve čtvrtek večer vyrazil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia