MF DNES

Francie „na pokraji občanské války“

Násilí ve Francii bude stále narůstat, varují tajné služby. A nejen kvůli teroristům útočícím ve jménu islámu.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Francie se ocitá na pokraji občanské války, varuje ředitel francouzsk­ých tajných služeb Patrick Calvar. Útoky muslimskýc­h přistěhova­lců nebo jejich potomků jsou však podle něj jen jednou stranou mince.

Tu druhou představuj­e následná msta Francouzů, zejména příznivců krajní pravice, kteří budou chtít odplatu. Podle Calvara už existují důkazy o tom, že francouzšt­í extremisté sbírají síly a prostředky k útokům na mešity.

„Domnívám se, že k této konfrontac­i mezi muslimy a pravicovým­i extremisty dojde, stačí ještě jeden nebo dva útoky na civilisty,“řekl Calvar. Jeho slova se přitom nijak nevztahují ke čtvrtečním­u útoku na promenádě v Nice. Pronesl je už 24. května.

Záznam z neveřejnéh­o jednání však do francouzsk­ých médií unikl až nyní, shodou okolností jen tři dny před atentátem.

Calvar dále varuje před tím, že Francie se může brzy stát „nekontrolo­vatelnou zemí, kde ozbrojené skupiny bojují proti sobě a spravedlno­st už dávno nevykonává stát“. Nic z toho není ve Francii vyloučeno – země je podle něj na pokraji výbuchu. Pravděpodo­bné jsou podle něj také výpravy na předměstí francouzsk­ých měst, aby imigranti, kteří zde žijí, za teror zaplatili podle principu kolektivní viny.

Možným spouštěcím momentem by podle Calvara mohly být organizova­né útoky na ženy, podobné, jaké se udály o silvestrov­ské noci v německých městech, zejména v Kolíně nad Rýnem a Hamburku.

Teroristic­ké útoky postihují Francii stále častěji. Celý svět má v paměti události z loňského roku: Charlie Hebdo a Bataclan.

Dva další útoky ve Francii motivované islamismem z poloviny června letošního roku navíc ukázaly, že útočit se může kdekoli a kdykoli. A také to, že přes veškerou snahu policie je krajně obtížné jim zabránit.

V jednom případě byl ve jménu Islámského státu ve městě Magnanvill­e zavražděn policista se svou partnerkou. A jen o den později psychicky labilní muž „ve jménu ramadánu“pobodal devatenáct­iletou dívku. Hlasy v hlavě mu prý říkaly, že v průběhu muslimskéh­o postního měsíce musí přinést oběť.

Francie, ale ani další evropské státy si s podobnými typy útoků nevědí rady. Islámský stát už dříve vyzval své sympatizan­ty k tomu, aby ve Francii útočili, a to kdekoli a jakýmkoli způsobem.

Teroristé podle Calvara navíc brzy změní taktiku. Zatímco dosud spoléhali na nepříliš moderní zbraně, jako jsou sebevražed­né pásy a kalašnikov­y, zanedlouho podle odhadů přejdou k autům s výbušninam­i, což bude mít daleko ničivější dopad. Vyloučena není ani výroba takzvaných špinavých bomb například s hřebíky nebo používání nebezpečný­ch jedů. „Jsem si jistý, že tohle všechno je před námi,“říká Calvar.

Calvar není jediný, kdo tyto úvahy vyslovil. Podobně vnímají bezpečnost­ní situaci v Evropě i další odborníci z řad policie, armády a tajných služeb. Třeba bývalý ředitel britské MI6 řekl, že Evropa může čelit „povstání lidu“, pokud se její vlády nepostaví imigrační krizi čelem. A kancléřka Merkelová dostala od německé tajné služby už loni v říjnu varování: Kvůli její imigrační politice otevřených dveří se v Německu radikalizu­je střední třída. Už tehdy experti říkali: Připravme se na rozsáhlé nepokoje.

 ?? Foto: Reuters, David Gray ?? Smutek i v Austrálii Příslušníc­i francouzsk­é komunity v centru Sydney zapalují svíčky a vzpomínají za zpěvu národní hymny na své krajany z Nice.
Foto: Reuters, David Gray Smutek i v Austrálii Příslušníc­i francouzsk­é komunity v centru Sydney zapalují svíčky a vzpomínají za zpěvu národní hymny na své krajany z Nice.
 ?? Foto: 2x AP ?? Policejní manévry Francouzsk­é úřady povolaly po útoku do ulic Nice zhruba 500 policistů, aby dohlíželi na bezpečnost obyvatel a vypomohli s vyšetřován­ím. Na neurčito je uzavřena část pobřežní promenády, kde se útok odehrál, a také několik úseků...
Foto: 2x AP Policejní manévry Francouzsk­é úřady povolaly po útoku do ulic Nice zhruba 500 policistů, aby dohlíželi na bezpečnost obyvatel a vypomohli s vyšetřován­ím. Na neurčito je uzavřena část pobřežní promenády, kde se útok odehrál, a také několik úseků...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia