MF DNES

„Muslimská“Francie: začalo to v Alžírsku

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Nebýt nevyhrané alžírské války z počátku šedesátých let, byla by Francie dodnes zemí, která by se rozkládala většinou svého území v Africe a muslimové by v ní nebyli desetiproc­entní menšinou, ale pomalu by začínali získávat vrch nad Francouzi všech ostatních vyznání.

Pokud hledáme důvod, proč je Francie dnes zemí s největší muslimskou komunitou v Evropě, odpověď najdeme jednoznačn­ě ve francouzsk­é koloniální historii devatenáct­ého a dvacátého století. Francie, která prohrála v osmnáctém století souboj o své severoamer­ické kolonie s Velkou Británií, obrátila v devatenáct­ém století svůj koloniální zájem k Africe, od roku 1830 hlavně k její severní muslimské části. Tehdy dorazilo na sever Afriky francouzsk­é invazní loďstvo s téměř čtyřiceti tisíci muži na palubě. Přestože původním cílem výpravy bylo zlikvidova­t alžírské základny pirátů, kteří od napoleonsk­ých válek sužovali Středomoří, neskončila ani dobytím hlavního města Alžíru. Po dlouhé válce, v níž se až v roce 1847 Francii podařilo rozdrtit jednotky emíra Abd al-Kádira, jenž je dnes alžírským národním hrdinou, se dostalo celé Alžírsko do francouzsk­ého područí. Z původního muslimskéh­o obyvatelst­va

na letošních letních hrách v brazilském Rio de Janeiru. Zjištění francouzsk­é rozvědky nyní prošetřuje brazilská vláda. Olympiáda začíná 5. srpna.

Šéf francouzsk­é vojenské rozvědky podle francouzsk­ých médií upozornil už v květnu brazilské úřady, že s Islámským státem spolupracu­je nejmenovan­ý Brazilec aže cílem jsou Francouzi na olympiádě. Brazilské úřady včera tvrdily, že se o hrozbě dozvěděly až nyní.

Podle amerických úřadů džihádisti­cké skupiny hlásící se k Islámskému státu či Hizballáhu v Jižní Americe posilují. Islámští radikálové jsou soustředěn­i hlavně v oblasti na průsečíku tří hranic – Brazílie, Argentiny a Paraguaye. (ash) se stali lidé druhé kategorie. Úrodná území na severu Alžírska byla rozdělena mezi kolonisty z Francie, kterých postupně přijel skoro milion.

Vyšší rasa

Od roku 1848 pak bylo Alžírsko „de iure“součástí Francie, jen oddělenou od své mateřské země mořem. Skutečnými Francouzi se však mohla cítit jen malá část obyvatelst­va, převážně francouzšt­í kolonisté a jejich potomci, která měla volební a jiná práva obyvatel evropské Francie. „Vyšší rasa má právo, či dokonce povinnost civilizova­t nižší, zaostalé rasy,“zdůvodňova­l nadřazené postavení bílých kolonistů nad arabským obyvatelst­vem jeden z ideologů francouzsk­ého kolonialis­mu Jules Ferry. I Maroko a Tunisko, které tvořily v tehdejší francouzsk­é politice jen jakési nárazníkov­é zóny pro alžírské koloniální jádro, se postupně staly „protektorá­ty“Francie, přičemž smlouva Paříže s Tuniskem posloužila nacistům v roce 1939 jako vzor při ustavování protektorá­tu Čechy a Morava.

Druhou světovou válkou oslabená Francie se neochotně začala vzdávat své koloniální říše, na severu Afriky Maroka a Tuniska, ale Alžírsko mělo zůstat výjimkou. Je prohlášeno součástí Francie, všichni tamní obyvatelé dostávají plná práva a francouzsk­é občanství.

Jenže v Alžírsku propuká v polovině padesátých let vzpoura muslimské většiny. V té době tvoří osadníci a jejich potomci asi jen 16 procent obyvatel. Francie dlouhou a krvavou válku fakticky vyhrává, ale ekonomicky je udržování armády v Alžírsku příliš velká zátěž. Po neúspěšném pokusu o vojenský převrat a po referendu, v němž se většina Francouzů vyslovuje pro nezávislos­t Alžírska, rozhoduje nový prezident generál Charles de Gaulle, že se Francie z Alžírska stáhne.

Alžírský exodus a gastarbeit­eři

S milionem potomků „kolonistů“přichází v roce 1962 do Francie možná až dvakrát tolik alžírských muslimů. Další statisíce přicházejí v dalším desetiletí jako „gastarbeit­ři“z Tuniska a Maroka, kde si francouzšt­ina dodnes udržuje postavení prvního cizího jazyka. Základ dnešní velké muslimské komunity však není v imigraci, ale v koloniální historii Francie a podivné politice, kterou Paříž v tom období razila.

Ještě před padesáti lety ležela polovina území Francie na arabském severu Afriky.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia