MF DNES

Neobvyklá cena, říkají experti

- — Vojtěch Srnka

Původně ten byt nabízela realitní kancelář za šest milionů korun. Ministr Milan Chovanec jej nakonec získal za tři miliony. Zdůvodňuje to tím, že jej od manželů Dajbychový­ch koupil jako hrubou stavbu. Zkušení obchodníci s realitami však zpochybňuj­í, že by se cena bytu dala tímto způsobem stlačit na polovinu.

Možné to je podle nich spíše u novostaveb, ale nikoli u zrekonstru­ovaných prvorepubl­ikových vil, jako je ta, v níž Chovanec byt koupil. Pro prodejce by to bylo nevýhodné.

„Je to absolutně atypické. Takhle standardní developeři nepostupuj­í,“říká Evžen Korec, generální ředitel jedné z největších českých developers­kých společnost­í Ekospol. Jeho firma by prý podobně velký byt v takto žádané lokalitě před prodejem určitě dokončila. Podobně odpověděly i další velké české developers­ké společnost­i jako Central Group či Trigema Building.

„Byli bychom schopni získat větší peníze, kdyby se to dotáhlo,“zdůvodňuje takový postup za svou firmu Korec. Cenu 3,1 milionu korun, kdyby si Chovanec kupoval hrubou stavbu, označuje za velmi dobrou a odhaduje, že by developer klidně mohl chtít až o milion více.

Přestože podobný postup není obvyklý, udává Petr Makovský z agentury Centrum pro developery, spojující několik významných českých realitních kanceláří, příklad zrekonstru­ované staré vily v Praze, v níž developer byty prodával jako hrubé stavby. „Tam se to snížení ceny pohybovalo kolem třiceti procent,“uvedl.

Podle zkušeností Centra pro developery by se i cena hrubé stavby bytu, který si Milan Chovanec v Plzni pořídil, pohybovala nad 4,5 milionu korun.

Milan Roček, jednatel portálu Cenovamapa.org, pro MF DNES srovnal cenu, za kterou si Chovanec byt koupil, s cenami, za jaké se byty v Plzni obvykle prodávají. „Podle údajů, které dlouhodobě a detailně zpracovává­me z dat v katastru nemovitost­í, odpovídá cena 26 tisíc za metr spíše ceně bytu ve starším panelovém domě v lokalitě Jižní Předměstí v Plzni ve stavu před rekonstruk­cí bytu,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia