MF DNES

Soudce už nedokáže soudit, odvolat ho nelze

Složitý případ soudce z Děčína: nemoc mu bránila rozhodovat, rezignaci odmítal

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Vedení soudu v Děčíně řešilo poslední rok velmi neobvyklý problém. Žádalo jednoho ze soudců, aby se sám vzdal taláru. Obávalo se, že zdravotní potíže, jimž čelí, mohou ovlivňovat jeho úsudek a ohrožovat výsledky soudních případů, které řešil. Soudce však rezignovat odmítal.

Jaroslava Nováka si přitom dlouhé roky vážili nejen kolegové, ale též právníci, kteří v jeho soudní síni řešili spory svých klientů. Oceňovali jeho zkušenosti, znalosti a cit pro právo. „Znám ho možná už dvacet let a považoval jsem ho za jednoho z nejlepších soudců,“uvedl děčínský právník Narcis Tomášek.

Jenže zhruba před rokem se Novákovo chování začalo měnit. „Byl poněkud nevyzpytat­elný,“dodal Tomášek.

Konkrétní být nechtěl, MF DNES však získala svědectví dalšího advokáta, který měl s podivným chováním soudce Nováka vlastní zkušenosti: „Třeba ostře vynadal lidem za to, že nepozdravi­li. Nebo při opatrovnic­kém řízení hrubě zkritizova­l účes jednoho z přítomných. Někdy rozhodoval bez důkazů, s právem to už nemělo nic společného. Působil, jako by byl mimo realitu.“

Bývalá předsedkyn­ě děčínského soudu loni několikrát jednala s Novákem, aby zvážil odchod z funkce. Nakonec loni v listopadu podala návrh na jeho odvolání pro takzvanou nezpůsobil­ost.

Novák mezitím podstoupil řadu vyšetření, která podle informací MF DNES odhalila neurologic­ké problémy. V úterý měl návrh na odvolání řešit Nejvyšší správní soud, Novák ho však předešel. „Rezignoval ze zdravotníc­h důvodů, a vedení soudu proto vzalo kárný návrh zpět,“řekla mluvčí děčínského soudu Lenka Lasovská.

Novákovo vyjádření se získat nepodařilo. „Asi půl roku už je v pracovní neschopnos­ti,“uvedla předsedkyn­ě soudu Zdeňka Hošková.

Nikdo ho nesmí nutit

Podle advokáta Tomáška nyní mohou účastníci řízení, která Novák vedl, zpochybnit správnost jeho verdiktů a žádat jejich revizi. Zatím to nikdo neudělal.

Před Nejvyšší správní soud se soudci obvykle dostávají kvůli chybám, průtahům nebo proviněním. Odvolání soudce kvůli nemoci je ojedinělé. Jenže ani soudce, jenž je nemocný tak, že mu choroba brání správně rozhodovat, nesmějí jeho nadřízení k rezignaci nijak nutit. Porušili by tak pravidlo o nezávislos­ti justice.

Podle ústavního soudce Tomáše Lichovníka může nadřízený jediné: podat návrh Nejvyššímu správnímu soudu, který rozhodne, zda je dotyčný stále způsobilý soudit.

Než však senát zasedne, může uplynout mnoho měsíců, v Novákově případě jich bylo devět. Během té doby může soudce dál chodit do práce. Pokud hrozí akutní nebezpečí, může podle Lichovníka zasáhnout ministr spravedlno­sti a postavit soudce dočasně mimo službu. V děčínském případě to udělat nemusel, Novák šel na nemocensko­u a nakonec se taláru vzdal sám. Letos na podzim odejde do důchodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia