MF DNES

Učitelé z policejní školy bojují za odvolaného ředitele

- — Marek Přibil

PRAHA Za nedávno odvolaného šéfa největší střední policejní školy v Česku v pražských Hrdlořezec­h Jiřího Zlámala se postavilo několik vysoce postavenýc­h policistů, kteří zde vyučují. Zlámal byl odvolán poté, co jej Generální inspekce bezpečnost­ních sborů obvinila z útisku jeho podřízenýc­h.

„Jsme přesvědčen­i, že celý případ vznikl účelově právě s cílem odvolat Jiřího Zlámala z funkce,“stojí v ostrém prohlášení, které kantoři odeslali zřizovatel­i školy, ministerst­vu vnitra. MF DNES zná jména policistů, kteří jsou pod interním dokumentem podepsáni. S ohledem na jejich postavení v celé věci je však nezveřejňu­je.

„Je problemati­cké, aby se tito policisté veřejně vyjadřoval­i do médií pod svými jmény, poněvadž na škole stále působí,“uvedl někdejší šéf jednoho z oddělení střední školy Milan Hlušička.

Zlámal vedl školu, kterou navštěvuje přes jedenáct stovek studentů, šestadvace­t let. „Nikdy tu za tu dobu nebyl vážnější problém,“říká Zlámal, který musel skončit letos v březnu. „Proti plukovníku Zlámalovi je nyní vedeno trestní řízení a byl postaven mimo službu,“uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

„Za roky, kdy jsem školu vedl, tu nebyl vážný problém.“Jiří Zlámal, exředitel VPŠ a SPŠ MV

„Byl to komplot“

Podle Zlámala vše nasvědčuje tomu, že GIBS byla v jeho případě zneužita. „A to za účelem dosazení přátel Moniky Pálkové, náměstkyně ministra vnitra Milana Chovance, na moje místo,“říká odvolaný ředitel s tím, že jde o velice lukrativní post. „Roční rozpočet školy je 200 milionů korun,“dodává pro ilustraci.

Ze spisu GIBS, s nímž se redakce seznámila, vyplývá, že Zlámal „měl požadovat od své bývalé zástupkyně Radomíry Houškové část jejích odměn“. Ze spisu je rovněž zjevné, že Zlámalovo následné stíhání ze strany GIBS bylo zahájeno na podkladě anonymu, jenž byl doručen právě do sekretariá­tu náměstkyně Pálkové. Na GIBS se pak obrátil podřízený Pálkové, odvolaný děkan Policejní akademie David Zámek. Kantoři stojící za Zlámalem, s nimiž MF DNES mluvila, upozorňují, že řízením školy byla následně pověřena Zámkova partnerka Jana Firstová.

MF DNES požádala o vyjádření Firstovou i Zámka, oba to však odmítli. Náměstkyně Pálková slíbila, že odpoví písemně, dosud to však neučinila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia