MF DNES

Nytrová na koberečku: Omlouvat se nebudu

- — Josef Kopecký, iDNES.cz

PRAHA „Pedofil není homosexuál, velmi mě mrzí, že si to tak někteří vyložili, nebylo to takto míněno,“snaží se poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová vysvětlit slova, jimiž vzbudila rozruch ve Sněmovně.

„Jako si slepý člověk nemůže sednout za volant, tak prostě homosexuál nemůže mít dítě,“řekla po schůzce s premiérem Sobotkou novinářům, když spěchala na vlak domů na Moravu.

Premiér vás vyzval, abyste se omluvila, uděláte to?

Učiním tiskové prohlášení. Stojím za tím, co jsem řekla, ale uznávám, že jsem použila nevhodnou argumentac­i, kterou jsem se mohla dotknout homosexuál­ů v Česku.

Zůstanete v ČSSD?

Zůstanu v ČSSD. Pan premiér se mnou vůbec nemluvil o tom, že bych měla odcházet ze strany.

Nepřijdou vám zpětně vaše výroky nepatřičné?

Mé vyjádření se týkalo toho, k čemu by mohlo dojít, pokud bychom se této problemati­ce nevěnovali. Ze západních zemí už máme odstrašují­cí případy. Já jsem pouze varovala před tím, ať nepřekročí­me hranice, kdy už nebudeme mít v naší zemi tu tradiční rodinu, ale kdy už dojde k rozmělnění tradičních rodin a budeme mít pouze různé alternativ­y. Pedofil nerovná se homosexuál, to v žádném případě. Znovu zdůrazňuji, neřekla jsem to.

A omluvíte se za ty vaše tvrdé výroky?

Za mé výroky se neomluvím. Nemám za co.

Postavil se za vás někdo v ČSSD?

Vzhledem k tomu, jaká byla reakce kolegů na mé prohlášení ve Sněmovně, tak se domnívám, že velká část kolegů souhlasí s mým názorem. Otevřeně se za mě nepostavil nikdo, jen pan Huml, ale v kuloárech mi děkovali za vyjádření, které oni si sami myslí, ale nemají odvahu, aby ho naplno sdělili.

Kdo vám to říkal?

Jmenovat nebudu. Kolegové straničtí i kolegové z ostatních stran.

 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ?? Skončím Pavlína Nytrová v příštích sněmovních volbách za ČSSD kandidovat nehodlá.
Foto: D. Materna, MAFRA Skončím Pavlína Nytrová v příštích sněmovních volbách za ČSSD kandidovat nehodlá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia