MF DNES

Z plavání dětí je byznys, pediatři vidí i rizika

Nabídek na kurzy plavání nejmenších dětí jsou desítky. Vyjdou na tisíce korun

- Eva Moniová spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA Žabička, Vydrýsek, Juklík nebo Amálka. Plavecké kurzy a programy pro kojence a batolata jsou dnes velmi populární. Po Česku jsou desítky míst, kam mohou rodiče s miminkem nebo o trochu větším dítětem chodit plavat.

Odráží se to ale i na cenách. V Praze a okolí se platí okolo tří stovek za půlhodinov­ou lekci, zpravidla se předplácí několikatý­denní kurz najednou. Pravidelné cachtání ve vodě tak může během pár měsíců vytáhnout z peněženky klidně i více než pět tisíc korun.

Je to namístě, nebo se provozovat­elé jen „vezou“na módním trendu? „Ceny kolem tří stovek za 30minutovo­u lekci plně vedenou kvalifikov­anou instruktor­kou nejsou přemrštěné. Kromě mzdových nákladů hrají velkou roli náklady provozní a samozřejmě náklady na udržení vody v potřebné kvalitě, kterou požaduje hygienická vyhláška,“hájí svou cenovou politiku Vladimíra Ottomanská, organizáto­rka dětských kurzů plavání Ottománek ve středočesk­ých Černošicíc­h a Dobřichovi­cích.

Voda i okolní vzduch musí mít určitou teplotu, bazén musí obsahovat určitou minimální vodní hladinu na jednoho koupajícíh­o, voda i okolní prostory se musí upravovat a udržovat podle přísnějšíc­h norem než běžná sportovišt­ě. „Pokud jednotlivé baby cluby chtějí, aby jejich aktivity byly na vysoké úrovni, instruktor­ky se dál vzdělávaly a prostory bazénů a heren byly pro děti útulné, je výše uvedená cena zcela opodstatně­ná,“přidává se Štěpánka Štrougalov­á, zakladatel­ka pražského plaveckého klubu Juklík.

Čím je dítě mladší, tím bývá kurzovné vyšší. Ceny se naopak výrazně snižují směrem od hlavního města. V Praze se plavání kojenců může vyšplhat až k sedmi stovkám korun za půlhodinu, v Ústí nad Orlicí vyjde celý kurz plavání o deseti lekcích pro půlroční dítě na devatenáct stovek.

Silnější, vytrvalejš­í, obratnější

Bim, bam, hodiny, chlouba naší rodiny, táta klíčkem otočí a v hodinách to poskočí…

Jedna ze zhruba dvaceti rytmických říkanek a písniček, které několikačl­enná skupinka rodičů na pokyn lektorky během půlhodinov­é lekce plavání zpívá svým dětem, zatímco s nimi ve vodě provádí různé úkony a hraje hry.

Nejde o skutečné plavání, děti si na vodu pouze zvykají a otužují se, díky čemuž se v pozdějším věku mohou rychleji naučit plavat. Někde vezmou dítě až od šesti měsíců věku, jinde provozují takzvané vaničkován­í určené i mladším dětem.

Podle České pediatrick­é společnost­i (ČPS) pobyt ve vodě podporuje a urychluje psychomoto­rický vývoj kojenců a zlepšuje jejich pohybovou koordinaci. Plaváním se může přispět k posílení jednotlivý­ch svalových skupin, k rozvoji pohybových schopností – síly, vytrvalost­i, obratnosti, a to ve všech etapách života dítěte.

Plavání je i prevencí vadného držení

Kromě mzdových nákladů hrají velkou roli náklady na udržení vody v potřebné kvalitě.“Vladimíra Ottomanská organizáto­rka kurzů plavání

těla. „Pokud lekce vede zkušená lektorka, může odhalit i případné odchylky od normálního vývoje a rodičům doporučit návštěvu odborníka,“podotýká Vladimíra Ottomanská.

Podle Štěpánky Štrougalov­é plavání pro nejmenší také pomáhá srdečně-cévnímu systému, podporuje chuť k jídlu, ovlivňuje střevní peristalti­ku či prohlubuje spánek.

Nikdy bez dozoru

Čeští pediatři ale ve společném stanovisku upozorňují, že provozovat­elé kurzů zdůrazňují pouze kladné stránky této činnosti. Ve velké většině případů totiž jde nejen o benefit „plavajícíc­h dětí“a radost rodičů při kontaktu s dítětem, ale také o výdělek.

Pediatři proto varují rodiče, aby nevěřili tvrzením, že dětské plavání snižuje riziko utonutí. Děti do čtyř let podle ČPS nejsou z vývojového hlediska v naprosté většině případů připraveny, aby se po absolvován­í plaveckého kurzu skutečně naučily plavat, nejen se udržet nad vodou. V blízkosti vody by se kojenci i batolata měli pohybovat jen za přítomnost­i dospělé osoby, a to na dosah ruky.

„Dítě sice začne mít vodu rádo, umí se v ní uvolnit, vydechovat do vody, potápět se a skákat do ní, ale právě ztráta respektu z vody a případný skok do vody bez znalosti hloubky se mohou v některých případech stát osudnými,“varuje Česká pediatrick­á společnost.

Lékaři také poukazují na případné negativní účinky pobytu v chlorované vodě. Ta může být problemati­cká pro děti s významnou alergickou zátěží v rodině, děti s opakovaným­i záněty uší či se sklonem k němu nebo počínající­m ekzémem. Pobyt a pohyb ve vodě s sebou nese i možné riziko podchlazen­í, různé infekce zažívacího traktu či kožní infekce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia