MF DNES

Stát chce hledat místo pro jaderný odpad na Vysočině

- Jan Brož redaktor MF DNES

PRAHA Radikální obrat ve vyjednáván­í o umístění konečného úložiště vysoce radioaktiv­ního odpadu předvedl včera ministr průmyslu Jan Mládek. Nyní chce vládě navrhnout, aby se bavila už jen se zástupci dvou vytipovaný­ch lokalit místo dosavadníc­h sedmi.

Ve hře by tak zůstaly pouze lokality Kraví Hora a Horka na Vysočině, které zahrnují celkem 16 obcí. Ministrovi vadí, že se některé obce z pětice zbývajícíc­h oblastí připojily k žalobě proti rozhodnutí ministerst­va životního prostředí o stanovení průzkumnéh­o území. „Uložil jsem vedení Správy úložišť radioaktiv­ního odpadu (SÚRAO), aby spolupraco­valo nadále s těmi lokalitami, které jsou přístupné dialogu,“prohlásil Mládek.

Takovou argumentac­i nechápou v lokalitách, které ve výběru zůstaly. Především starostové obcí spadajícíc­h pod lokalitu Horka zdůrazňují, že se stejně jako ostatní stavěli proti úložišti ve svém okolí a nerozumějí tomu, proč na rozdíl od ostatních zůstali mezi kandidáty.

„Jsem z toho zdrcen, absolutně zdrcen. Budišov včetně mě od začátku bojoval proti úložišti a nechtěl ho tady. Použijeme všechny prostředky, aby se nám to vyhnulo,“reagoval na rozhodnutí ministerst­va starosta městyse Budišov Petr Piňos s tím, že je navíc vázán výsledkem místního referenda. V něm odmítli úložiště nejen občané městyse, ale i dalších obcí spadajícíc­h pod Horku.

V lokalitě Kraví Hora jsou sice kvůli blízké těžbě uranu na jaderný průmysl zvyklí a vůči úložišti přístupněj­ší, ale i tam je slyšet hlasitý nesouhlas. Navíc v Kraví Hoře panují pochybnost­i o tom, zda je oblast pro úložiště vhodná z pohledu geologie.

Včerejší rozhodnutí vyvolalo radost především v odmítnutýc­h územích, i když ani tam kvůli přetrvávaj­ící nejistotě neoslavují. „Je to dobrá zpráva, ale ne zase tak moc. Postrádáme koncepční řešení. Nelze tedy říct, že bychom se nějak radovali,“ říká starosta Pačejova spadajícíh­o pod lokalitu Březový Potok.

Pro vyřazená území včerejší rozhodnutí znamená především přerušení geologické­ho průzkumu. Zároveň přijdou obce o státní kompenzace, které se pohybují mezi jedním až čtyřmi miliony korun ročně. Některé z nich však peníze vnímaly jako nátlak státu a odmítly je přijmout.

Dvě Mládkem vytipovaná území nicméně nejsou v žádném případě konečným výběrem. Ministerst­vo přiznává, že se možná bude muset k pěti vyřazeným lokalitám vrátit. Vedle toho plánuje SÚRAO začít s geologický­m výzkumem také v okolí jaderných elektráren Temelín a Dukovany, kde očekává větší porozumění obyvatel. Pokud se místa ukážou jako vhodná, budou zahrnuta do výběru.

K definitivn­ímu rozuzlení by podle koncepce nakládání s radioaktiv­ním odpadem mělo dojít v roce 2020 a na tomto termínu se podle ředitele SÚRAO Jiřího Slováka nic nemění. Se začátkem stavby úložiště se pak počítá pro rok 2050 a s jeho zprovozněn­ím v roce 2065.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia