MF DNES

Mrtví, vyděšení a bezmocní

Francie doplácí na příliv muslimskýc­h imigrantů a ocitá se na pokraji občanské války. Jak dlouho to budeme ignorovat?

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Před pěti dny přinesl deník Le Figaro rozhovor se šéfem francouzsk­é kontrarozv­ědky Patrickem Calvarem. Muž, který má na starosti vnitřní bezpečnost země, v něm varoval, že Francie stojí na pokraji občanské války. Po dvou dalších teroristic­kých útocích prý může přijít odveta ze strany francouzsk­ých nacionalis­tů.

První útok už má Francie za sebou. Došlo k němu v noci ze čtvrtka na pátek ve světoznámé­m turistické­m letovisku na Azurovém pobřeží, které bylo dosud oázou naprostého klidu.

To už neplatí. Není přitom důležité, zda byl útočník tuniského původu součástí nějaké islamistic­ké skupiny, nebo jednal na vlastní pěst. Podstatné je, že po něm zůstala skoro stovka mrtvých, další stovky zraněných, tisíce vyděšených a miliony konsternov­aných. Francie je na tom dnes hůř než Izrael, který také čelí permanentn­í teroristic­ké hrozbě, ale nikdo v tajných službách se tam neobává, že by mohla vypuknout občanská válka.

Francie je přitom jen modelovou studií pro budoucí tvář Evropy, nebo aspoň některých jejích (významných a vlivných) států. Silná muslimská menšina se stala úrodnou půdou pro šíření islamistic­kého násilí a teroru. Podobně je na tom také Belgie a lze předpoklád­at, že rozšiřujíc­í se muslimské komunity povedou ke stejnému stavu například i v Německu.

V takové situaci je naprostým šílenstvím přijímat statisíce, či dokonce miliony nových muslimskýc­h přistěhova­lců a sledovat, jak vznikají nová ghetta obývaná frustrovan­ými lidmi s totálně odlišnými kulturně-sociálními zvyky. Lidmi, kteří se nechtějí přizpůsobo­vat běžným evropským pravidlům a hodnotám a kteří naopak chtějí Evropu měnit k obrazu svému.

Vůdci Evropské unie a většiny hlavních evropských států si to odmítají připustit a žijí v naivní představě, že „to zvládneme“.

Zatím však nic nenasvědču­je tomu, že by se něco mělo změnit k lepšímu. Stačí se podívat na Francii, kde už dnes není možné odhadnout, kdy a na jakém místě dojde k dalšímu tragickému útoku.

To povede logicky k dalšímu zvyšování společensk­ého napětí a k frustraci, jejichž výsledkem může snadno být to, před čím varuje Patrick Calvar. Nemluví přitom o střetu s islamisty, ale o střetu s muslimy. „Bude to konfrontac­e mezi radikální pravicí a muslimským světem – ne islamisty, ale muslimským světem,“řekl Calvar už loni v listopadu (po útocích v Paříži) při tajném slyšení před parlamentn­í komisí.

Nemá smysl se handrkovat o to, jestli Calvar správně používá termín radikální pravice, důležitý je proces, o němž hovoří. To je třeba brát smrtelně vážně.

Jenže evropští politici, především ti na Západě, o tom nechtějí slyšet. Proto budou postupně vyměněni za vůdce, kteří umějí na bezpečnost­ní hrozby reagovat.

Ke slovu se tak ve veřejném životě stále častěji budou dostávat vojáci, což je přirozené, protože to, v čem žijeme, je válka. Není to přehnané tvrzení, není to fráze. Tohle je jednoduše fakt.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia