MF DNES

Přísná, ale férová evropská azylová politika

- Dimitris Avramopoul­os eurokomisa­ř pro migraci, vnitřní věci a občanství

Debaty o řešení uprchlické a migrační krize byly mezi zeměmi EU mnohdy tvrdé, je však potřeba v nich pokračovat, protože nejlepší je řešení společné. Mnohé již bylo učiněno. V loňském roce jsme ztrojnásob­ili přítomnost hlídek ve Středomoří a pomohli zachránit mnoho životů, z rozpočtu EU jsme na řešení krize a ochranu vnějších hranic uvolnili přes 10 miliard eur, zasáhli jsme proti zločinecký­m sítím převaděčů a obchodníků s lidmi. Spolupracu­jeme se zeměmi mimo EU, jako je Turecko, které má při kontrole migračních toků zásadní úlohu. Spouštíme partnerstv­í s Afrikou, které má řešit příčiny ekonomické migrace. Návrh Evropské pohraniční a pobřežní stráže byl schválen v rekordně krátkém čase a nyní zajistí chybějící článek v ochraně vnějších hranic Evropy tak, aby se lidé mohli v EU i nadále volně pohybovat.

Tato opatření fungují nebo začínají fungovat, ale jsou jen bezprostře­dním řešením. Musíme zavést evropskou migrační politiku, která bude fungovat dlouhodobě. Tento týden jsme přidali poslední stavební kostky reformy azylového systému. Jeho pravidla jsou zakotvena v našem právu a smlouvách. Státy EU je však často provádějí nedůsledně. To povzbuzuje migranty k tomu, aby v různých zemích zkoušeli hledat nejvýhodně­jší podmínky. Stávající pravidla byla v některých případech navržena příliš velkoryse a navíc v době, kdy migrantů přicházelo mnohem méně.

Předložené reformy umožní rychlou identifika­ci osob, které potřebují mezinárodn­í ochranu, a navracení těch, které na ni právo nemají. Cílem je společný azylový systém, který je velkorysý k těm nejzranite­lnějším, jako jsou děti a ženské oběti násilí, a který podporuje jejich úspěšnou integraci. Musí být ale přísný k těm, kdo se jej pokoušejí zneužít. Místo aby státy EU soutěžily, kdo učiní své azylové systémy méně atraktivní, navrhujeme zavést celounijní standardy – přísné, ale férové. Společná migrační politika musí být prospěšná všem zemím EU, chránit vnější hranice, zabezpečit otevřené hranice uvnitř Schengenu a být humánní vůči zranitelný­m osobám.

Na řešení se musí podílet všechny země EU. Evropu nelze budovat proti vůli jejích členů. Budiž nám vodítkem, že evropská integrace vznikla jako reakce na dvě světové války a že z předchozíc­h krizí Unie vyšla posílena díky společnému odhodlání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia