MF DNES

Návrat divokých koní

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Navzdory tomu, že už byl začátek května, zastihla nás v mongolském národním parku Chustaj sněhová vánice a náklaďák, který vezl materiál na stavbu ohrady pro koně Převalskéh­o, v ní zabloudil. Ani mě to nepřekvapi­lo. Naše transporty „převaláků“z Evropy do západního Mongolska byly vždy spojeny s řadou protivenst­ví – a jestliže jsme se letos rozhodli zorganizov­at navíc ještě přepravu koní uvnitř Mongolska, zákonitě se různých komplikací dal očekávat přinejmenš­ím dvojnásobe­k.

Již pětkrát přepravova­ly armádní letouny CASA koně Převalskéh­o na západ Mongolska. Čelili jsme přitom úředním komplikací­m, modlili se, aby nerozmokla přistávací dráha v Gobi, opravovali auta, chladili bedny s koňmi a hledali nejlépe sjízdné cesty. Osmnáct klisen a jeden hřebec koně Převalskéh­o se ve zdraví dostali do své původní domoviny a stali se rodiči řady potomků. Počet „převaláků“ve zvláště chráněné oblasti Gobi B se i díky tomu již loni vrátil k číslu, na kterém byl před smrtící zimou 2009/2010, a nyní jej již značně převyšuje. Dosahuje téměř sto šedesáti jedinců.

Dnes odstartuje­me z Kbel pošesté. Ale tentokrát nejenže chceme do Gobi přepravit čtyři koně Převalskéh­o z evropských zoologický­ch zahrad, nýbrž také čtyři jedince z národního parku Chustaj. Půjde tedy o zdvojený návrat divokých koní.

V Chustaji, který leží poblíž mongolské metropole Ulánbátaru, žije již asi čtyři sta koní Převalskéh­o, což je možná až příliš. Navíc jde o oblast, kam historický areál tohoto divokého koně nezasahova­l. Je proto logické pokusit se odtud několik „převaláků“dopravit do jejich stoprocent­ně domovské Gobi. To ale jinak než letecky není možné.

Myšlenka na zdvojený transport – z Evropy a pak uvnitř Mongolska – je stará víc než čtyři roky a sněhová vánice byla na cestě k její realizaci ze všech komplikací ta nejmenší. Bylo nutné jednat postupně s více mongolským­i ministry, se dvěma řediteli národního parku, řešit mnoho logistický­ch obtíží – a také vystavět ohradu a pochytat do ní „převaláky“určené k přepravě do Gobi. Jenom to, co jsem zmínil za pomlčkou, by přitom vydalo na román.

Máme toho velmi mnoho za sebou – a přitom je ještě všechno před námi. Dnes odpoledne vylétáme. Držte nám, prosím, palce!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia