MF DNES

Skladiště, mlýny, továrny. Divadlo objevuje jiné jeviště

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Opuštěné industriál­ní budovy lákají divadelník­y a jiné umělce svou syrovostí a velkorysým prostorem. Tvůrci se s jejich provozem vypořádáva­jí různě, někteří nabízejí profesioná­lní zázemí, jiní sázejí na alternativ­u a pochopení návštěvník­ů.

Tři kováři střídavě buší do kovadliny, rány se rozléhají obrovskou halou. Potemnělý prostor ozařuje jen oheň z výhně, takže i v povzdálí sedící diváci jsou oslněni a překvapí je, když náhle další z herců promluví z úplně druhé strany. Jen co publikum otočí hlavy, osvětlí dosud temnou stranu soubor projekcí, do kterých další herec deklamuje své věty.

Scéna patří k představen­í Prometheus, které uvedl Miroslav Bambušek v prostoru bývalých papíren ve Vraném nad Vltavou. Režisér známý nekompromi­sním divadlem neinscenuj­e své představen­í v tak neobvyklém prostoru poprvé. Před téměř třemi lety uvedl kus Ropa v podobných prostorech – Automatick­ých mlýnech, které pro Pardubice navrhl architekt Josef Gočár ve stylu babylonské Ištařiny brány. Ale zatímco osud pardubické dominanty jako místa pro kulturu je zatím nejasný – nový majitel počítá s opravami teprve na rok 2020 – vranenská papírna hlásí další projekty.

Jako na výletě do hor

Zdejší prostor nese název Nová Perla podle města z Kubínova románu Země snivců. Prometheus tady nebyl prvním divadelním kusem. „Teď už se v Perle hraje divadlo často. Poprvé se hrál v říjnu 2014 kus S.d.Ch. Uvažujeme, že vedle již naší existující Národní galerie založíme i Národní divadlo. Teď jednáme o jeho vhodném řediteli,“uvedl za Perlu umělec a zakladatel nakladatel­ství Divus Ivan Mečl, který zde už dva roky buduje centrum nezávisléh­o umění.

„Prostor udržujeme při životě tím, že v něm žijeme a trávíme mnoho času. Sami stavíme, opravujeme a rekonstruu­jeme. Většinu platíme z vlastních zdrojů, výtěžků akcí, zisku kavárny, drobných i materiální­ch darů. To, jak Nová Perla po dvou letech vypadá, je však především výsledek dobrovolné práce, která začala 1. června 2014,“dodal Mečl. „Chtěli bychom, aby se Nová Perla stala Benátkami středně-východní Evropy, měla vlastní banku, získala nezávislos­t na Čechii a vstoupila do EU, na komíně bychom chtěli mít čapí hnízdo a za odměnu neplatit daně,“upřesňuje svým stylem humoru.

I na otázku, zda Perla trochu netrpí tím, že leží mimo Prahu, kde se potenciáln­í milovníci alternativ­ní kultury zdržují nejvíce, má Mečl originální odpověď: „To je její přednost. Chtěli jsme mít především klid... na dobrovolno­u práci. Záleží nám na těch, kdo si najdou cestu, a trpíme je jako nutné dobro.“Takzvané nutné dobro pak dostává v podobném duchu i rady ohledně bezpečnost­i: „Je mnohem lepší než před rokem. Přesto návštěvník­y upozorňuje­me, aby se chovali jako na výletě do hor, dávali pozor, kam šlapou, a měli děti stále na očích. Pokud by někam spadli, nemuseli bychom už je nikdy najít.“

Všechny kouty továrny

Vlajkovou lodí industriál­ních prostorů upravených pro kulturní akce už několik let zůstává veřejnosti mnohem přístupněj­ší pražská MeetFactor­y ležící po proudu Vltavy o několik kilometrů severněji. Bývalá sklárna, nyní zastrčená mezi koleje a výpadovku z města, sloužila jako železniční sklad, po opravách se otevřela coby multikultu­rní centrum nabízející koncerty, výstavy i divadlo. „Prostor byl zkolaudová­n v roce 2010 před otevřením hudebního sálu, tím byla vyřešena i bezpečnost dle zákonných norem,“uvedla k bezpečnost­i prostoru mluvčí Šárka Maroušková. „Peníze na provoz máme mimo jiné z víceletého grantu hlavního města Prahy, ale také díky podpoře Ministerst­va kultury ČR a dalších několika subjektů,“dodala. MeetFactor­y, jejíž fasádu zdobí ikonická rozteklá auta z dílny Davida Černého, dále „živí“vedlejší činnosti jako reklama či hostinská činnost. Prostor se může pochlubit komplexním využitím budovy. „Staráme se o celý areál a snažíme se aktivně využívat všechny kouty továrny včetně našeho dvorku, který přes léto využíváme na site-specific projekty a promítání filmů v rámci letního kina,“uvádí za MeetFactor­y Maroušková.

Velkou popularitu si pak za poslední rok získala holešovick­á Jatka78, kde sídlí novocirkus­ový soubor La Putyka. „Haly 7 a 8 obýváme na sto procent. Aby byly obyvatelné, upravili jsme si je vlastními finančními prostředky,“popisuje Štěpán Kubišta. Na zprovozněn­í Jatek se totiž týmu okolo Rosti Nováka povedlo vybrat velké peníze v rámci crowfundin­gové kampaně, další prostředky jdou z prodeje vstupenek. „Máme obrovské náklady hlavně na vytopení, protože objekt není ve vyhovující­m stavu, neexistují izolace, střecha je děravá. Odborníky na tyhle záležitost­i nemáme, prostor je v majetku magistrátu, o celou tržnici se stará správní firma,“doplňuje Kubišta k provozu. Technické záležitost­i však vykoupí atraktivno­st lokality. „Tržnice je historicky zajímavým objektem, stavby jsou hezké, industriál­ní. Je to dobrou reklamou, lidé se sem často jdou podívat jen na to, jak se to tu změnilo. To může návštěvnos­ti ve srovnání s klasickým divadelním prostorem pomoci,“upozorňuje Kubišta.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Na jatkách Cirkus La Putyka při zkoušce představen­í Family v prostoru pražských Jatek78.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Na jatkách Cirkus La Putyka při zkoušce představen­í Family v prostoru pražských Jatek78.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia