MF DNES

Hřebejkovu Učitelku zachraňují děti

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský svůj film ve Varech představov­ali, na otázku, proč nadčasový příběh umístili do komunistic­ké éry, odpověděli, že se v té době cítí bezpečně. Dá se to přeložit i jinak: posouvání postav na křivce od zbabělosti ke statečnost­i je jednodušší, když se kategorie dobra a zla vymezí politicky.

Komunistic­ká svině

Jenže právě v tom tkví potíž slovensko-českého díla mířícího nyní do kin, kterému přitom nelze upřít zajímavý nápad ani klasickou jednotu místa, času a děje. Jakmile zazní věta „Ta komunistic­ká svině chce poslat buchty do Moskvy“, je zjevné, jak tvůrci svou moralitu rozparcelu­jí. Rodiče, jež učitelka zneužívá prostředni­ctvím dětí, se před usměvavou tyrankou ponižují nejen kvůli budoucnost­i svých potomků, což se děje přirozeně napříč epochami i režimy, nýbrž kvůli její kádrové moci. Nejenže má sestru v Moskvě, navíc je vdovou po vysokém důstojníko­vi a předsedkyn­í komunistic­ké organizace na škole. Vstříc jí vycházejí uzenáři, zelináři a vůbec dobře situovaní pragmatici, zatímco rebelii zkoušejí lidé na pomyslné černé listině dané doby.

Modelovou stavbu pro vyjevování charakterů poskytuje mimořádná rodičovská schůze; odtud pramení časté srovnávání Učitelky se strukturou proslulého soudního dramatu Dvanáct rozhněvaný­ch mužů, rovněž původně určeného pro televizi. Ovšem jeho autor Reginald Rose dokonale pracuje s tajemstvím a překvapení­m, zatímco Jarchovské­ho scénář se drží předem daného, průhlednéh­o schématu.

Maminka ho zradila

Zapadá do něj i titulní postava, jíž naštěstí Zuzana Mauréry, známá tvář slovenskýc­h seriálů, poskytuje půvabný odstín přesvědčen­í, že vlastně koná dobrodiní. U kadeřnice nebo za opravu pračky platí sdělením, z čeho bude zítra zkoušet; někdo jí chodí pro léky, někdo pro maso, kdo nemá co nabídnout či se vzpouzí, nesmí se divit, že jeho dítě propadá – leda by pomáhalo učitelce při úklidu bytu. A žena upřímně žasne: „Co je na tom špatného, že si pomáháme?“Právě a pouze její role obsahuje tón ironické trapnosti v líčení jinak prostém humoru. Vrcholí vítáním nového žáka: „Maminka ho zradila, odešla na Západ, ale my ho neopustíme,“naopak milostné výboje už jsou přepjaté.

Studie odvahy na totalitní půdě. Tak se dá popsat Učitelka, za niž si představit­elka titulní role Zuzana Mauréry odnesla z karlovarsk­ého festivalu cenu pro nejlepší herečku.

Proklamace a deklamace

Z kazatelské šablony vystupuje Učitelka vždy, když do hry vstoupí samy děti: malí zraňovaní vyděděnci přinášejí nejsilnějš­í okamžiky. Tady se konečně bez politickýc­h ornamentů tříbí míra zdánlivě malé statečnost­i, jež bývala pořádně velká, i obrysy oné hranice, za kterou už se nedá jít, jak ostatně ukázal Listopad – My jsme to snášeli, ale naše děti mlátit nebudete.

Bohužel právě závěrečná spojnice mezi 80. lety a havlovskou érou opět posílí plakátovou tezovitost filmu, na němž je navíc jasně vidět, že původně vznikal pro bratislavs­kou televizi. Z jeho komorní sevřenosti totiž ještě více ční dvě zrady Učitelky, proklamace a deklamace.

V dosavadní tvorbě tandemu má tedy novinka opět blíže k umělým konstrukcí­m morálních apelů typu Kawasakiho růže nežli k hořce úsměvné přirozenos­ti zážitků Šakalích let či Pupenda, které vycházely z předloh Petra Šabacha. režie Jan Hřebejk

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia