MF DNES

Pas do týdne? Za 4 tisíce

V Unii se pohybujeme „na občanku“, a tak mnozí odložili cestovní pas někam do šuplíku a kolikrát ani nevědí, jestli mu už dávno neskončila platnost. Jenže co když se najednou objeví příležitos­t výhodně vycestovat někam dál do světa?

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES — Jolana Nováková

Pro pas už nemusíte jen na úřad v místě trvalého bydliště, ale na jakýkoliv s rozšířenou působností – ve městech a větších obcích. Dokonce je možné u jednoho úřadu požádat a nahlásit, že si doklad vyzvednete jinde. Platí to však jen u pasů vydávaných ve standardní, třicetiden­ní lhůtě. A za příplatek 100 korun.

Dalších šest stovek si připravte na poplatek za doklad. Pokud na pas spěcháte, stihnou vám ho úřady vydat i do týdne. Vyjde vás to však na čtyři tisíce korun (viz tabulku Kolik stojí vydání pasu).

Dětský pas platí 5 let, pokud se ale podoba dítěte výrazně změní, musí rodiče vyřídit nový doklad. Milan Hejkrlík úřad městské části Praha 8

Když vám na dovolené ukradnou doklady

Jestliže se ocitnete bez cestovního dokladu v zahraničí, je prvním krokem, který musíte udělat, nahlášení místní policii. Ta vám vydá potvrzení, se kterým se pak obrátíte na zastupitel­ský úřad České republiky a požádáte o vystavení cestovního průkazu. Cestovní průkaz je náhrada cestovního pasu – ten zastupitel­ské úřady vydávají také, ale ve lhůtě 120 dní, což vám na dovolené nejspíš není moc platné.

Cestovní průkaz má územní i časovou platnost – s jeho pomocí se dokážete vrátit domů, ale k dalším cestám si budete muset vyřídit cestovní pas.

K vydání cestovního průkazu budete potřebovat dvě fotografie 35 x 45 mm a bude třeba vyplnit žádost. Když o průkaz žádáte, nejspíš u sebe nemáte žádný doklad, kterým byste doložili svou totožnost. V takovém případě může být potvrzena i jiným občanem, který má platný cestovní pas. Poplatek za vydání cestovního průkazu je 400 korun a zaplatit ho můžete v měně státu, na jehož území žádáte, ve volně směnitelný­ch měnách, a dokonce i v českých korunách – o to je však třeba požádat předem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia