MF DNES

Přišli jste o občanku? Okamžitě to hlaste

-

Ztrátu občanského průkazu hlaste co nejrychlej­i na úřadě s rozšířenou působností. Nemusí to být ten podle trvalého bydliště, ale kterýkoli v republice. Teprve když ztrátu ohlásíte tam, ocitne se vaše občanka v databázi neplatných dokladů, což je důležité z hlediska prevence zneužití dokladu. Ztrátu můžete nahlásit i na kterémkoli matričním úřadě.

Na policii jen v případě krádeže

Pokud vám doklady ukradli, můžete zamířit i na policii. Praxe ukazuje, že policisté mnohdy odkazují lidi, aby ztrátu ohlásili na úřadě, což může být třeba o víkendu problém. Při krádeži tedy trvejte na vystavení potvrzení a zanesení údajů o ukradeném dokladu do databáze. Počítejte však, že na policii to možná bude déle trvat – práce policistů je přece jen rozmanitěj­ší než práce úředníků na správním oddělení.

O nový průkaz můžete požádat na úřadě s rozšířenou působností – podobně jako u pasů platí, že za stokorunu navíc lze na jednom úřadě požádat a na jiném doklad vyzvednout.

Správní poplatek za vydání nového průkazu je 100 korun, lhůta na vydání je 30 dní. Při podání žádosti o nový občanský průkaz budete muset prokázat totožnost (například cestovním pasem, řidičským průkazem, rodným listem).

V období „bez občanky“budete mít potvrzení

Než vám novou občanku vydají, budete se prokazovat potvrzením o občanském průkazu. To však občanský průkaz plně nenahradí, protože nemá fotografii. Například doporučeno­u zásilku vám na ně na poště nevydají.

Jestli potřebujet­e něco řešit urgentně, můžete požádat o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů – jeho platnost je měsíc, stojí stokorunu, k vydání budete potřebovat navíc dvě průkazkové fotografie. Pokud požádáte o jeho vydání u úřadu podle místa svého trvalého pobytu, dají vám ho na počkání. (jol)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia