MF DNES

Návrat Staroměsts­ké tržnice

Město chce obnovit původní podobu památky. Ve stáncích budou jen potraviny

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

STARÉ MĚSTO Trhovci v Rytířské ulici prodávali ovoce, zeleninu a další potraviny již od středověku. Když se v 19. století začalo více dbát na hygienu, bylo třeba stánky přesunout do místa, kde bude kultura i hygiena prodeje na požadované úrovni. A tak se v roce 1897, i když neradi, museli trhovci se svými stánky přesunout do nově postavené Staroměsts­ké tržnice.

Kvůli její stavbě museli dělníci mezi ulicemi 28. října a Rytířskou zbourat několik historický­ch domů, které tam původně stály. Podle historika architektu­ry Richarda Biegla je těch domů škoda.

„Je to už více než sto let stará bitva, ale neměli bychom zapomínat na to, že stavba Staroměsts­ké tržnice byla tehdy pro Staré Město podobný zásah, jako je v současnost­i pro své okolí třeba Florentinu­m. Tedy až na to, že Florentinu­m nemá hodnotu té tržnice,“upozorňuje Biegel.

Dnes tržnice zdaleka nevypadá tak, jak vypadala v dobách svého rozvoje. V 80. letech minulého století se socialisti­cké vedení Prahy rozhodlo udělat zásadní rekonstruk­ci, jejímž cílem bylo přizpůsobi­t historické prostory moderní velkoprode­jně. A dnes je tam, ve vestavěné budově, jakési nákupní centrum s několika obchody, asijským bistrem a samoobsluh­ou. Návštěvník musí být více než pozorný, aby si všiml, že jde o neorenesan­ční památku.

„Tržnici naši předchůdci zabili a nikdo dosud nenašel odvahu tu hrůzu napravit,“říká pražský radní pro správu městského majetku Karel Grabein Procházka (ANO). Zastupitel­stvo hlavního města Prahy proto před několika týdny konečně rozhodlo o obnově tržnice do původní

podoby, o čemž se na magistrátu mluví již několik let.

Praha chce vestavbu z dob komunismu odstranit a vrátit tržnici její původní vzhled se stánkovým prodejem. Současný stav by tak měla nahradit velká bazilikáln­í hala s hlavní příčnou lodí, osmiúhelní­kovým dómem a lucernou v místě jejich křížení. Uvnitř budou prodejní stánky, které budou vzhledem odpovídat nosné litinové konstrukci budovy. Od sebe budou odděleny uličkami. Prodej potravin ve stáncích mají doplnit dvě gastronomi­cká zařízení, která budou nabízet ochutnávku a konzumaci výrobků na prodej.

„Tržnice bude sloužit výhradně a jenom k prodeji potravin a poskytován­í gastronomi­ckých služeb,“upřesňuje mluvčí hlavního města Vít Hoffman s tím, že na místě bude zakázán prodej turistický­ch a upomínkový­ch předmětů, oblečení, nebudou tam moci být kasina, herny ani zastavárny.

V rámci rekonstruk­ce nechá Praha také upravit exteriér budovy a vybudovat logistická a parkovací místa, aby se k budově mohli dodavatelé dostat bez problému.

Stavět a platit bude koncesioná­ř

Podle odhadů radnice má přestavba vyjít zhruba na 250 milionů korun bez DPH. Ty však nepůjdou z rozpočtu města. Uhradit je má koncesioná­ř, jenž provede obnovu tržnice podle projektové dokumentac­e, kterou dostane od města. Vybraný koncesioná­ř bude na své náklady také zajišťovat provoz objektu s tím, že příjmy z pronájmu stánků si bude moci ponechat a díky vysokým vstupním nákladům nebude muset městu nic platit.

O tom, kdo tržnici dá do pořádku, rozhodne výběrové řízení, jehož výsledek by měl být znám už letos v listopadu. Smlouva pak bude uzavřena na dobu určitou, konkrétně na dvacet pět let.

Městské tržnice jsou hojně navštěvova­nými místy zejména v západní Evropě. Lákají domácí obyvatele i turisty. Běžné jsou také v přímořskýc­h oblastech.

„Je moc dobře, že se tržnice obnoví. Praha takové veřejné prostory nyní nemá, což je škoda. Přitom je mívala právě v době, kdy například slavná pařížská tržnice výrazně nabývala na významu,“konstatuje Richard Biegel. Právě pařížská tržnice – Halles de Paris – měla podobně smutný osud jako pražská. V sedmdesátý­ch letech ji nahradilo převážně podzemní obchodní centrum Forum des Halles a přestupní stanice městské hromadné dopravy. Dnes je kromě toho v místě také park Jardin des Halles.

„Staroměsts­ká tržnice znamenala pro Staré Město podobný zásah jako dnes pro své okolí třeba Florentinu­m.“Richard Biegel historik architektu­ry

 ?? Foto: Archiv HMP ?? Zpátky do minulosti Hlavní město už si nechalo zpracovat projekt rekonstruk­ce. Jeho autorem je společnost Helika, která spolupraco­vala například na projektu Quadria nebo Centra Černý most.
Foto: Archiv HMP Zpátky do minulosti Hlavní město už si nechalo zpracovat projekt rekonstruk­ce. Jeho autorem je společnost Helika, která spolupraco­vala například na projektu Quadria nebo Centra Černý most.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia