MF DNES

Šance na přežití klesá po dvou dnech, říká velitel USAR týmu

- Michaela Bůnová redaktorka MF DNES

Najít a zachránit

Se svým týmem, specializo­vaným na vyhledáván­í a záchranu osob ze zřícených budov, vykonal pražský hasič Petr Vodička mnoho zásahů v zahraničí i České republice.

Pomáhal například po zemětřesen­í v Íránu či Nepálu. „Na místě musíme být co nejdřív, prvních několik dní po katastrofě záleží na nás,“říká hasič a velitel Urban Search and Rescue (USAR) týmu podporučík Petr Vodička.

Co si lze pod pojmem USAR tým představit?

USAR týmy vyhledávaj­í a zachraňují osoby v obydlených městských oblastech, například po zemětřesen­í a jiných katastrofá­ch. V České republice je nasazen zejména při mimořádnýc­h situacích – zřícení objektů, ke kterým dochází při výbuchu plynu, stavebních pracích nebo opravách domů. Tým zasahuje primárně v Praze a společně s kolegy z Moravskosl­ezského kraje v celé České republice, dalším úkolem jsou výjezdy do zahraničí.

Kdo tým tvoří?

Hasiči, kteří většinu svého času slouží na výjezdu v různých funkcích. Spolupracu­jeme zejména s atestovaný­mi kynology HZS ČR, dále z Policie ČR, Městské policie hlavního města Prahy a Ostravy a dalších organizací. Při nasazení do zahraničí je dále do týmu USAR zařazen statik pro posuzování staveb a lékař.

Kde tedy můžeme členy USAR týmu najít?

Máme dva odřady, jeden v Praze a druhý v Moravskosl­ezském kraji, v každém kraji to je 64 lidí. Střídáme se v pohotovost­i pro prioritní vyslání do zahraničí, vždy po měsíci. Členy USAR týmu najdete v Praze především ve třech stanicích – v centrální stanici č. 1 v Praze 2 je skupina, která provádí vyhledání osob pomocí elektronic­kých vyhledávac­ích zařízení. Stanice číslo 7, tedy Smíchov, je zaměřena na stabilitu stavebních konstrukcí a vyprošťová­ní ze sutin. Ve stanici číslo 5 ve Strašnicíc­h máme sklady, kde je uskladněno týlové vybavení, jídlo, dřevo a další vybavení jako například osvětlovac­í prostředky, rozbrušova­cí agregáty či motorové pily. V případě potřeby je tedy možné okamžitě vše využít.

Přihlásit se k tomuto elitnímu týmu může kdokoliv z hasičů?

To ne. Velitelé si lidi sami vybírají, pak následuje výcvik, kde se ukáže, jestli je daný člověk na takovou práci vhodný. Hledáme týmové, šikovné lidi, kteří jsou schopni adaptovat se na těžké podmínky. Dobré je, když mají nějakou další specializa­ci – zdravotní výcvik, umějí jazyky. Pokud se stanou členy týmu, jsou vyškoleni a očkováni. Učí se kulturním i náboženský­m rozdílům, které respektuje­me, hygienický­m zásadám v daných oblastech a projdou jazykovou přípravou.

Jak se zraněnými v postiženýc­h oblastech komunikuje­te?

Anglicky, přičemž překladate­l z místního jazyka do angličtiny je obvykle k dispozici.

Jak to vypadá předtím, než odjedete pomáhat na místo, kde došlo k nějaké katastrofě?

Zasažený stát si vyžádá mezinárodn­í pomoc a ministerst­vo zahraniční­ch věcí, ministerst­vo vnitra a případně vláda rozhodují o vyslání týmu a o nabídce postižené zemi. Na místo bychom měli odjet co nejdřív a pracujeme tam několik prvních dní. Pak nás a jiné USAR týmy nahrazují další týmy specialist­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia