MF DNES

Fakta Urban Search and Rescue (USAR)

-

● Tým pro vyhledáván­í a záchranu osob ze zřícených budov byl založen v rámci HZS hl. m. Prahy v roce 1999 v souvislost­i s nasazením týmu po zemětřesen­í v Turecku. ● Jeho cílem je prohledává­ní sutin ve snaze zachránit co nejvíce životů a minimalizo­vat riziko pro záchranáře. Český tým má certifikac­i na nejvyšší úroveň připraveno­sti. ● V České republice jsou týmy USAR dva – jeden v Praze, druhý sídlí v Ostravě. ● Činnost USAR se dělí do tří odvětví. Lehký tým pomáhá v Praze či okolních krajích a není určený pro výjezdy do zahraničí. Střední USAR tým je zaměřen na zahraničí, je schopen být nasazen nepřetržit­ě po dobu sedmi dní 24 hodin denně. Těžký tým už počítá se dvěma místy nasazení 24 hodin denně po dobu 10 dnů.

A co jste schopni nabídnout?

Česko má takzvané moduly civilní ochrany, tedy prostředky pro záchranné práce při závažných událostech. Umíme zajistit velkoobjem­ové odčerpáván­í vody, takzvaný modul předsunuté zdravotnic­ké jednotky (třídění pacientů, stabilizac­e jejich stavu a příprava na převoz do nemocnice, pozn.red.) . S tím jsme byli loni v Nepálu po zemětřesen­í. Dále máme modul na sběr a detekci chemických nebezpečný­ch látek či záchranu při povodních pomocí člunů. Snažíme se mít takové moduly, abychom je mohli využít také u nás, nejenom v zahraničí.

Zmínil jste zemětřesen­í v Nepálu. Jak jste tam konkrétně pomáhali?

Jeli jsme tam primárně jako zdravotníc­i ošetřovat zraněné. Během svého pobytu jsme vyjížděli také do odlehlých oblastí, protože lidé, kteří v nich bydleli, se za námi neměli jak dostat. Tímto způsobem jsme ošetřili více než dvě stě osob. Nepál byl pro nás nejdelším a největším nasazením.

Jak to funguje, když na tak zdevastova­né místo přijedete?

Každý náš tým musí být samostatný, abychom postiženou oblast ještě víc nezatěžova­li. Máme svoje stany, spací pytle, dokážeme si vyrobit vlastní elektřinu a zajistíme si i satelitní telefonní i datové připojení. Máme denní dávky potravin. V případě leteckého transportu nelze přivézt například dostatek pohonných hmot. A nejsme schopni samostatné přepravy. V takovém případě nám pomáhají místní organizace, např. armáda, která zajistí přepravu do postižené oblasti. Vodu na první tři dny si vezeme, na další období ji musíme shánět, máme i vlastní čističku vody.

Kdy začal český záchranářs­ký tým pomáhat v zahraničí?

K prvnímu nasazení českých záchranářů došlo po zemětřesen­í v Arménii v roce 1988. Tehdy Sovětský svaz poprvé požádal o zahraniční pomoc. V roce 1999 se letělo do Turecka po zemětřesen­í s týmem, který už byl zárodkem dnešního USAR týmu, protože letěl i lékař a kynologové. Název USAR se začal používat později, v roce 2003 jsme pod tímto názvem vyrazili na zemětřesen­í do Alžíru. Ve stejném roce následoval­y povodně ve Francii, kam se jelo s velkokapac­itními čerpadly, a hned po Vánocích bylo zemětřesen­í v Íránu.

A co se týče našeho hlavního města? Kdy byl váš zásah potřeba v Praze?

Například v roce 2003, to jsme pomáhali u tří zřícených bytových domů při povodních v Karlíně. V roce 2006 se zřítila část domu po výbuchu plynu a zemřeli dva lidé. O tři roky později se zřítil dům v Soukenické a zemřeli čtyři dělníci, tam jsme byli nasazeni přes 30 hodin. V roce 2013, kdy po výbuchu plynu a zřícení části domu v Divadelní ulici zůstalo zhruba 43 zraněných, jsme prováděli stabilizac­i domu, aby se nezřítil. Naposledy jsme zasahovali letos v červnu v Ďáblicích, kde se zřítila část rodinného domu. Probíhala tam stabilizac­e objektu, aby se nezřítil, a pak evakuace zvířat.

Jaké speciální vybavení USAR tým používá?

Z technickéh­o vyhledávac­ího zařízení máme vyhledávac­í kamery, life detektory, reagující na drobný pohyb, a inklinomet­ry pro sledování pohybu konstrukcí. Dále určíme pozorovate­le trosek, vymezujeme nebezpečné zóny a podobně. Ale používáme i pilu na beton, hřebíkovač­ku a máme i zásobu dřeva. A dále zdánlivé drobnosti – například vozíme bednu s hřebíky, kladivy a sádrou. Věci, které hasiči ve větším množství běžně nevozí.

Jak probíhá vyprošťová­ní zavalených lidí ze sutin?

Nejdříve je musíme vyhledat. V tom nám velmi pomáhají atestovaní kynologové s vyhledávac­ími psy, kteří postižené najdou, a dále využíváme vyhledávac­í zařízení. Podle toho, kde lidé zůstali, je pak vyprošťuje­me. Vše závisí na tom, jak se budova zřítila, zda vznikly prostory, ve kterých mají lidé šanci přežít, a podle toho také postupujem­e. Ti, kdo jsou zavaleni, mají po dobu 48 hodin velkou šanci na přežití, poté se jejich šance snižuje.

Při výjezdech přicházíte do styku s mnoha lidmi, kteří jsou na tom psychicky špatně. Jak to zvládáte vy?

V našem týmu jsou i kolegové, kteří spolupracu­jí při poskytován­í posttrauma­tické intenzivní péče. Je důležité umět si odpočinout a odreagovat se. Z práce jsme ale zvyklí na různé situace, proto se jen tak nesložíme. Zároveň nám pomáhá, že naši blízcí jsou každý den informován­i o našem nasazení a nemusí se o nás obávat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia