MF DNES

Velká i malá města si budou radit, zřejmě přes aplikaci

-

Pětadvacet největších měst Česka připravuje společný projekt nazvaný Lepší města, jehož cílem je rozvíjet chytrá řešení pro zlepšení chodu měst i malých obcí. Města připraví společnou aplikaci či soubor doporučení, jak využívat při řešení problémů rychlejší a levnější varianty, jež už například fungují v jiných městech. Uvedli to zástupci Svazu měst a obcí ČR (SMO) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

„Chtěli jsme se sdružit, abychom si nasdíleli veškeré projekty, mohli určit opravdu ty nejlepší a ty informace v co nejkratší cestě přenášet,“řekl předseda Komory statutární­ch měst SMO, primátor Pardubic Martin Charvát (ANO). Chytrá řešení podle něj záleží právě na co nejrychlej­ších informacíc­h, aby například jedno město paralelně nevyvíjelo věc, kterou už jinde mají.

Členové komory rozdělili projekt na několik oblastí: na oblast sdílení informací, otázku dopravy, energetiky a otázku vytvoření otevřené platformy, v rámci které by města mohla data sdílet.

Praha poradí menším a naopak

Komora chce posbírat užitečné projekty po celé republice a dát je do jednoho balíčku. „Základním cílem je vytvořit jednoducho­u matrici, návod pro každého starostu, ať ta obec bude mít dva tisíce, tři tisíce, nebo třicet tisíc obyvatel, anebo to bude velké město jako Praha, aby opravdu mohl dát jednoduchý podnět, co potřebuje řešit, a následně dostal jednotlivé jednoduché strategick­é kroky, jak ty problémy vyřešit, aby se využilo co nejlepších technologi­í, aby nemusel dlouho shánět jednotlivé aplikace,“řekl Charvát.

Uvedl, že pro komoru je projekt klíčový. Dnes představil­a jeho první nástřel. „Zároveň jsme se dohodli, že v září, na dalším jednání na půdě ministerst­va, přivezeme tento materiál už komplexní, tak abychom se dohodli na konkrétníc­h bodech jasné spolupráce,“řekl.

Ministryně Šlechtová uvedla, že projekt velmi kvituje a ministerst­vo se do něj rádo zapojí. Do projektu Lepší města by se měla zapojit akademická sféra i podniky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia