MF DNES

Nejlepší fotka? Přichází na poslední chvíli

Zažil oslavy Nového roku s Berdychem, bydlel s Kvitovou ve Wimbledonu – a už roky doprovází daviscupov­ý a fedcupový tým. „Ale není to jen taková pohádka, jak se zdá,“říká fotograf tenistů Pavel Lebeda.

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

TŘINEC Bylo to při Fed Cupu v Ostravě a tradičním pořizování společné fotografie týmu.

„Co kdybys nás zkusil vyfotit ze střechy?“navrhly tenistky Pavlu Lebedovi.

Fotograf poslechl, vyjel nahoru na střechu a pořídil snímky. Pak se chystal vrátit, jenže výtah mezitím někdo dole zamknul a nešel přivolat. Chtěl sejít po schodech, ale nedostal se přes mříže. Telefon u sebe neměl. A tak volal o pomoc, jenže přes světla u stropu haly nebyl pořádně vidět. Až později se dočkal záchrany od údržbáře, který ho pustil zpět.

I takový je úděl sportovníh­o fotografa. Pro leckoho to může vypadat jako práce snů: pohybuje se v blízkosti tenisových hvězd, může s nimi do zákulisí, vidět místa, kam se ostatní nedostanou.

„Ale není to taková pohádka, jak se zdá. Fotíte, pak si sednete k počítači a připravuje­te fotky k publikován­í. Pak znovu fotíte a tak dokola, až se najednou loučíte se všemi po zápase v šatně,“popisuje Lebeda.

Studoval učitelství na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy, ale fotografie – především sportovní – ho lákala víc. Přes práci ve sportovníc­h médiích se dostal na volnou nohu, až ho před baráží se Švýcarskem v roce 2007 oslovila společnost Česká sportovní s nabídkou na focení Davis Cupu. Ze zápasového fotografa se stal Lebeda součástí fedcupovéh­o i daviscupov­ého týmu – a nyní je doprovází na většině zápasů.

„Snažíme se ukázat fanouškům něco víc ze života týmů,“líčí Lebeda – a tak se na Facebooku objevují nejen fotografie z kurtů, ale i ze šatny, banketů či jiných společných akcí. „Myslím, že jsme v tom byli jedni z prvních. Začalo se od toho upouštět v domnění, že se koupí fotka z agentury. Omyl. Ztrácí se kontinuita, možnost přímé komunikace o tom, co fotit. A hlavně archiv.“

Lebedovy fotografie jsou v určitém ohledu jedinečné, protože se dostane tam, kam ostatní nemohou. Byl u oslav po velkých výhrách, letěl s Petrou Kvitovou z vítězného Wimbledonu, dvakrát s ní během travnatého grandslamu bydlel. S Kvitovou a Tomášem Berdychem si zažil i Hopman Cup v Perthu. „Chodili jsme běhat k jezeru, hráli jsme fotbal. Slavili jsme spolu Nový rok, Tomáš objednával různé druhy exotických jídel, tak jsem ochutnal třeba pavouka,“vyprávěl Lebeda.

Kromě tenisu fotí i atletiku, plážový volejbal, občas fotbal či hokej. Nejlepší snímky dle svých slov pořizuje ve chvílích, kdy je pod tlakem: „Někdy něco zapomenu nebo někam přijdu jen tak tak. Na poslední chvíli. Pak se mi paradoxně občas podaří dobrý obrázek,“tvrdí.

Výběr z těch povedených můžete vidět u tohoto textu.

 ?? Foto: 4x Pavel Lebeda, Česká sportovní ?? Melbourne ze střechy „Na Australian Open se mi líbí, že si jde hrát s poetikou světla a stínu,“říká Lebeda k momentce Petry Kvitové, focené ze střechy na Australian Open 2012.
Foto: 4x Pavel Lebeda, Česká sportovní Melbourne ze střechy „Na Australian Open se mi líbí, že si jde hrát s poetikou světla a stínu,“říká Lebeda k momentce Petry Kvitové, focené ze střechy na Australian Open 2012.
 ??  ?? Pohled ze zákulisí Pavel Lebeda se dostane na místa, kam ostatní ne: proto mohl zachytit Kvitovou při rozcvičová­ní v útrobách ostravské arény.
Pohled ze zákulisí Pavel Lebeda se dostane na místa, kam ostatní ne: proto mohl zachytit Kvitovou při rozcvičová­ní v útrobách ostravské arény.
 ??  ??
 ??  ?? Tak bolí Davis Cup Tomáš Berdych po čtvrtfinál­e se Srbskem 2012.
Tak bolí Davis Cup Tomáš Berdych po čtvrtfinál­e se Srbskem 2012.
 ??  ?? Pavel Lebeda
Pavel Lebeda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia