MF DNES

Požárům autobusů má zabránit plyn v hadici

- — Roman Šafhauser

PRAHA Dopravní podnik chce zastavit sérii požárů svých autobusů. Do motorové části téměř dvou set vozidel namontuje nový hasicí systém. Hadice vyrobená ze speciálníh­o plastu zahřátím povolí a vypustí na plameny hasicí plyn. Úpravy všech autobusů přijdou na 1,6 milionu korun.

Za poslední rok shořelo dopravnímu podniku šest autobusů nasazených na linkách městské hromadné dopravy. Šlo převážně o vozidla starší výroby. Pokaždé to vypadalo podobně, ačkoli příčiny mohou být různé – oheň se vždy rozhořel z motorové části vozu.

Aby pražský dopravce zamezil dalším požárům, vybaví autobusy hasicím zařízením. „Jako nejvhodněj­ší byl zvolen systém Proteng. Ten tvoří ohebná hadice naplněná pod nízkým tlakem hasivem, instalovan­á v motorovém prostoru autobusu,“vysvětlil mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Nový hasicí systém bude zatím namontován do třinácti autobusů typu Citelis a 173 autobusů City Bus, u kterých je problém s požáry nejčastějš­í. Nově nakupované autobusy budou zařízením vybaveny už při výrobě.

„Pokud hadice přijde do kontaktu s plamenem a prohoří, dojde k uvolnění hasiva do chráněného prostoru motoru a uhašení požáru,“popsal Štábl.

Naposledy vzplanul autobus dopravního podniku 2. července, a sice na letištní lince Airport Express nedaleko zastávky Nádraží Veleslavín.

Loni v prosinci shořely dva autobusy během dvou dnů v Letňanech. Dopravní podnik poté preventivn­ě odstavil pět desítek nízkopodla­žních autobusů Citybus.

Při požárech neutrpěl žádný z cestujícíc­h zranění.

 ?? Foto: iDNES.cz ?? Hořící linka V Letňanech v Tupolevově ulici shořely vloni během dvou týdnů dva autobusy linky 195. Snímek je z 2. prosince 2015.
Foto: iDNES.cz Hořící linka V Letňanech v Tupolevově ulici shořely vloni během dvou týdnů dva autobusy linky 195. Snímek je z 2. prosince 2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia