MF DNES

Malebná Telč

Město s nejkrásněj­ším náměstím na Vysočině Renesanční­mu městu obklopeném­u rybníky se ne nadarmo říká moravské Benátky, perla Vysočiny, jezerní růže či město šťastných lásek. Malebná Telč inspiroval­a básníky, hudební skladatele, okouzlila i malíře a filmař

- Ilona Zelníčková redaktorka MF DNES

Ř íká se, že Telč patří k jedněm z nejkrásněj­ších evropských měst. Vždyť společně s Prahou a Českým Krumlovem byly prvními městy tehdejšího Českoslove­nska, která se v roce 1992 dostala na prestižní seznam památek UNESCO.

Okouzleni v Telči budete zachovalým renesanční­m náměstím, které nese jméno jednoho z nejoblíben­ějších majitelů tehdejšího panství – Zachariáše z Hradce.

Na náměstí zaujmou hlavně historické domy s vysokými zdobenými štíty a také s podloubím, pod kterým se v létě tak krásně prochází.

Kouzlo historické­ho náměstí objevili i filmaři.

V šedesátých letech zde například režisér Vojtěch Jasný natočil svůj slavný film Až přijde kocour s populárním­i českými herci např. s Janem Werichem.

Na náměstí stojí také dvě kašny a mariánský sloup. Nejstarší památkou je ale 49 metrů vysoká pozdně románská Svatodušní věž ze 13. století. Po výstupu 97 schodů, budete mít městečko jako na dlani.

Výhled do okolí nabízí také 60 metrů vysoká věž kostela svatého Jakuba. Vystoupat musíte nejprve po 40 kamenných a 105 dřevěných schodech.

Opomenout při návštěvě Telče rozhodně nelze ani renesanční zámek, který několikrát vyhrál v celostátní anketě o nejpohádko­vější památku. Po zámecké zahradě se procházel například král Miroslav v Pyšné princezně a Karel Gott zde ztvárnil Lucifera v Troškově pohádce Z pekla štěstí.

Nakouknout můžete i do zámeckých interiérů státního zámku. Připraveny jsou dvě prohlídkov­é trasy. První vede po renesanční­ch sálech s původními interiéry, druhý prohlídkov­ý okruh zve turisty do obytných místností posledních majitelů zámku.

Volně přístupný je rozlehlý zámecký park osázený vzácnými dřevinami. K nejstarším stromům patří Zachariášo­va lípa, která získala v celostátní anketě Strom roku 2008 titul Strom hrdina. Stáří lípy se odhaduje na 420 let. Údajně ji měl vysadit sám Zachariáš z Hradce, majitel zdejšího panství, při narození syna.

Telč je bývalou vodní pevností, obklopují ji tři rybníky. Právě při procházce kolem nich najdete ta nejfotogen­ičtější místa. Telčské panoráma se totiž v jejich hladině zrcadlí. Nechce-li se vám už chodit, tak si můžete pronajmout loďku.

Pokud se do Telče vypravíte po setmění, možná objevíte i bílou paní, která se zde čas od času zjevuje. Je to prý duch nešťastné Berty, se kterou její muž – pán z Lichtenšte­jna – velmi hrubě zacházel.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? pohádkové místo Tisíce turistů z celého světa každoročně zamíří na náměstí Zachariáše z Hradce.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA pohádkové místo Tisíce turistů z celého světa každoročně zamíří na náměstí Zachariáše z Hradce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia