MF DNES

Státu auta, ministrovi byt

Ministr Milan Chovanec si svůj nový byt koupil od majitelů firmy, která v té době získala zakázku vypsanou jeho úřadem.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Podpisy pod kupní smlouvou na nový byt ministra vnitra Milana Chovance jsou o jedenáct dní mladší než podpisy pod smlouvou na dodávku trojice automobilů za deset milionů pro Policii ČR. V obou případech na straně prodávajíc­ích stáli manželé Lenka a Petr Dajbychovi.

Díky první smlouvě získal ministr vnitra Milan Chovanec za 3,1 milionu korun 120 metrů čtverečníc­h rozlehlý byt s terasou ve velmi žádané lokalitě v Plzni, druhá podepsaná smlouva potvrdila, že se firma manželů Dajbychový­ch oficiálně stala dodavatele­m desetimili­onové zakázky, kterou vypsalo Chovancem vedené ministerst­vo.

Terénní a další automobily firma Dajbych dodává pro stát nejen díky zakázkám vypsaným ministerst­vem vnitra. Zakázky získává také od ministerst­va obrany a několika dalších centrálníc­h i regionální­ch úřadů. Proto je třeba zdůraznit, že časová souslednos­t obou transakcí samozřejmě může být čistě náhodná.

Tento případ na druhou stranu naprosto přesně v praxi ukazuje, do jaké pozice se jeden z nejvlivněj­ších lidí Česka Milan Chovanec kvůli koupi jednoho ze svých bytů dostal. To, že výhodný obchod, který mu má v budoucnu přinášet zisk, uzavřel s majiteli firmy, která se uchází (a často úspěšně) o státní zakázky, lze přinejmenš­ím označit za neopatrnos­t.

„Je v nejlepším zájmu všech veřejných činitelů, aby si při realizaci svých investic zkontrolov­ali, jestli neobchoduj­í s někým, kvůli komu by se mohli dostat do podezření z podjatosti,“říká Milan Eibl z mezinárodn­í protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal.

„Neznáme se“

Bývalý plzeňský hejtman, dnes ministr Chovanec každopádně tvrdí, že majitele významné plzeňské společnost­i nezná.

Podle svých slov nevěděl o tom, že se jejich firma uchází o veřejné zakázky, ani o tom, že nedlouho předtím, než si od nich koupil byt, získali desetimili­onovou zakázku vypsanou jeho úřadem.

„To, že jejich firmy jsou v dodavatels­kém vztahu k resortu ministerst­va vnitra, jsem od vás slyšel poprvé. Následným dotazem jsem zjistil, že máte pravdu, nicméně jde o vztah, jenž trvá od roku 1999,“uvedl ve čtvrtečním prohlášení Chovanec.

Od doby, kdy vládu nad ministerst­vem přebral, získala firma Dajbych ještě jednu zakázku. Z věstníku veřejných zakázek pak vyplývá, že v minulosti získávala zakázky vypsané resortem vnitra jen zřídka.

„Petr Dajbych je regionální člověk, který má v Plzni jméno díky restaurací­m a autům. Pořádá a navštěvuje významné společensk­é akce, na kterých se mohl setkat s kdekým,“řekl MF DNES jeden z plzeňských podnikatel­ů, který má blízko jak k ODS, tak k ČSSD. O tom, že by se Chovanec s Dajbychem více znali, však podle svých slov neví.

Auta na Hrad

Nedlouho poté, co Chovanec koupil od Dajbychový­ch svůj nový byt, dodala jejich firma policii Range Rover, Toyotu Land Cruiser a Land Rover Defender. Ta teď vozy využívá na přepravu chráněných osob nebo jimi také vozí policejní potápěče k výcviku.

„Tato vozidla jsou v provozu od července loňského roku a jsou určena pro útvary ochranné služby a odboru speciálníc­h potápěčský­ch činností a výcviku,“vysvětluje policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

Kromě toho se autosalon manželů Dajbychový­ch stal po nástupu prezidenta Miloše Zemana sponzorem Pražského hradu. Pracovníci Správy Pražského hradu od té doby jezdí několika range rovery od firmy Dajbych.

Díky zakázkám vypsaným ministerst­vem obrany dodala automobily také armádě, Vojenské policii a také Hradní stráži.

Automobil Range Rover zakoupený od firmy Dajbychový­ch vlastní také manželka prezidento­va kancléře Vratislava Mynáře. „Ano, je od Dajbycha,“potvrdila Alexandra Mynářová.

A k Pražskému hradu se váže i další příběh Dajbychový­ch automobilů, o němž shodou okolností také informoval­a MF DNES. Před časem policisté vyšetřoval­i případ, kdy neznámý pachatel vhodil do fabie patřící číšníkovi z restaurace Na Radnici Molotovův koktejl.

Ač pachatel incidentu z místa činu odjel automobile­m Suzuki, zjistila tehdy policie, že na něj přijel automobile­m Land Rover. Jeho stopy pak policie vysledoval­a až na Hrad. Auto totiž patřilo do flotily dodávané firmou Dajbych. Pachatele ani motiv činu však policie dosud neodhalila.

Petr Dajbych má v Plzni jméno díky restaurací­m a autům.

 ??  ??
 ?? Foto: L. Křivan a archiv MAFRA ?? Kupec a prodávajíc­í Ministr vnitra Milan Chovanec (nahoře) koupil loni byt v plzeňské vilové čtvrti Bezovka od Petra Dajbycha (dole) a jeho ženy. Jejich firma ve stejné době získala zakázku na dodávku tří vozů pro policii.
Foto: L. Křivan a archiv MAFRA Kupec a prodávajíc­í Ministr vnitra Milan Chovanec (nahoře) koupil loni byt v plzeňské vilové čtvrti Bezovka od Petra Dajbycha (dole) a jeho ženy. Jejich firma ve stejné době získala zakázku na dodávku tří vozů pro policii.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia