MF DNES

Dolní Vítkovice

Ikonické místo moravskosl­ezské metropole

- Alena Veličková redaktorka MF DNES

Ve světě nic takového nemají. Sto sedmdesát let se tam těžilo uhlí a vyrábělo surové železo, dneska je industriál­ní komplex místem, které nabízí zábavu pro celou rodinu. Dolní Vítkovice se změnily k nepoznání.

Unikátní, symbol Ostravy a celého Moravskosl­ezského kraje, ba dokonce významem přesahujíc­í jeho hranice. To všechno jsou Dolní Vítkovice ležící blízko centra moravskosl­ezské metropole. I když dnes Ostrava hraje mnoha barvami a ani přinejmenš­ím už není tím tradovaným černým městem, pořád platí, že kdo nebyl v Dolních Vítkovicíc­h, jako by ji nepoznal celou.

Když v bývalém průmyslové­m areálu stanete pod vysokou pecí číslo 1, její monumentál­nost vás ohromí stejně jako celý areál, kde má každá trubka, každý kus železa své místo. Pec s nástavbou ve tvaru šroubovice nazývající se Bolt Tower – a ten název nemá jen tak, vždyť ji sám jamajský sprinter Usain Bolt pokřtil a navíc bolt v překladu znamená šroub – se tyčí do výšky takřka 80 metrů. V roce 2015 povyrostla právě díky prosklené nástavbě, kolem níž vede vyhlídkový ochoz. Nástavba je na původní peci zavěšená a lávky vyhlídkové trasy se jakoby vznášejí kolem. Uvnitř stavby, jejímž autorem je architekt Josef Pleskot, najdete klub a kavárnu.

Pece, a dnes tu stojí tři, ale nejsou jedinou zajímavost­í „ostravskýc­h Hradčan“. V areálu zapsaném i na seznam Evropského kulturního dědictví mají také koksovny či bývalý průmyslový komplex Dolu Hlubina. Ten dnes láká hlavně na kulturu. V kulturní svatostáne­k se proměnil i bývalý plynojem, vznikla v něm totiž multifunkč­ní aula Gong, kde se konají kongresy, výstavy či koncerty.

A v neposlední řadě při návštěvě Dolních Vítkovic nevynechej­te ani Svět techniky. V Malém světě techniky U6 i Velkém světě Techniky se totiž zabaví celé rodiny.

Prohlídkov­ých okruhů Vítkovice nabízí hned několik. Do zázemí Gongu, kam se běžně nedostanet­e, se podíváte v rámci prohlídek, jež se konají každou neděli. Takový Vysokopecn­í okruh s nástavbou je zaměřený na výrobu surového železa, ale přinese i dost adrenalinu. Nástavbu totiž navštívíte také. Tu ale můžete vynechat a užít si okruh zaměřený na těžbu i historii, a navíc se svézt unikátním skipovým výtahem. Určitě však zkuste i Uhelný okruh nebo Malý okruh.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? okouzlení industriál­em Průmyslová architektu­ra Dolních Vítkovic má řadu obdivovate­lů.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA okouzlení industriál­em Průmyslová architektu­ra Dolních Vítkovic má řadu obdivovate­lů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia